Nakon snimke prometne

Poremećaj ličnosti, klik i like

Trebala je to biti pouka sudionicima u prometu ali je umjesto toga, otvorila pitanje ima li Bosna i Hercegovina društvo empatije.  
Vijesti / Crna Kronika | 24. 05. 2019. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljudi koji imaju poremećaj ličnosti, neke crte poremećaja ličnosti, imaju manjak empatije'', kažu stručnjaci komentirajući snimanje prometne nesreće koja se nedavno dogodila na magistralnoj cesti M-17 Mostar – Jablanica u kojoj je poginula jedna osoba.

Trebala je to biti pouka sudionicima u prometu, navodi BHRT, ali je umjesto toga, otvorila pitanje ima li Bosna i Hercegovina društvo empatije.

U MUP-u HNŽ, na teritoriji gdje se nesreća i dogodila, podsjećaju da je dužnost da se ukaže pomoć i uklone predmeti, koji su se uslijed udesa našli na cesti. Prema Zakonu o sigurnosti na cestama, može se izreći novčana kazna od 400 do 5.000 KM.

Stručnjaci se slažu da sadržaji koji se dijele na društvenim mrežama nerijetko bivaju neprimjereni, lišeni bilo kakve empatije sa tendencijom dizanja senzacionalizma. Nerijetko mogu imaju negativan efekt, naročito na mlade.

Na kraju ostaje pitanje je li široka upotreba interneta dovela do toga da stvarni život zamijenimo virtualnim svijetom u kome su klik i like domet čovječnosti.

 
Kopirati
Drag cursor here to close