Imena, druže, imena

Policija mijenja identitet kriminalcima

MUP RS-a je, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, 26. lipnja ove godine prihvatio Ćulumov zahtjev za promjenom identiteta…
Vijesti / Crna Kronika | 31. 10. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija RS-a dopustila Arminu Ćulumu promjenu identiteta dva mjeseca nakon što je uhićen zbog povezanosti s ubojstvom biznismena Slaviše Krunića, objavioje portal Žurnal navodeći kako je Nermin Ćulum promijenio identitet nakon protjerivanja iz Njemačke. Saši Milakoviću promijenjen identitet dok je bio u bijegu.

Žurnal piše kako je najmanje trojici kriminalaca MUP Republike Srpske posljednjih godina dao novi identitet. Tako se sada iz Njemačke protjerana braća Ćulum prezivaju - Giljon, dok se dugogodišnji bjegunac od bh. pravosuđa - Saša Milaković zove Ivan Tomić. Posljednji koji je promijenio identitet je Armin Ćulum.

MUP RS-a je, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, 26. lipnja ove godine prihvatio Ćulumov zahtjev za promjenom identiteta, te su te izmjene upisane bazi IDDEEA-e. Armin Ćulum se od tog datuma službeno zove - Denis Giljon, a formalno je nastanjen u Banja Luci, u ulici Pere Drljače na broju 39.

Arminov brat, Nermin Ćulum zvani Boki također je promijenio identitet. No, on je to uradio odmah nakon što je protjeran iz Njemačke zbog povezanosti s bikerskim kriminalnim skupinama iz Rusije. I on je privođen zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo biznismena Slaviše Krunića. Prema dokumentaciji Žurnala, Nermin Ćulum je zahtjev za promjenu identiteta MUP-u RS-a podnio u martu 2014. godine.

Rješenje o promjeni identiteta službeno je stupilo na snagu 18. ožujka 2014. godine, pa se Nermin Ćulum zvani Boki od tog trenutka zove - Damir Giljon. I on je prijavljen na istoj banjalučkoj adresi na kojoj je prijavljen njegov brat.

Prijedorčanin Saša Milaković dugogodišnji je prijatelj braće Ćulum, odnosno Giljon. Za njim su policijske agencije BiH godinama tragale, nakon što je, pod nadzorom SFOR-a, u Prijedoru provedena akcija u ugostiteljskom objektu Šervud gdje je obitelj Milaković organizirala prostituciju. Nakon što je provedena akcija Šervud, uhićen je vođa kriminalne grupe Milorad Milaković, dok su njegovi sinovi Saša i Slaviša pobjegli u Srbiju.

Njima je, formalno, u svibnju 2003. godine, Sud BiH odredio pritvor, nakon čega je za njima raspisana potjernica. Iako je Milković, formalno, bio u bijegu, nadležni matični uredi u Prijedoru mu izdaju potrebnu dokumentaciju da bi u Beogradu, u travnju 2014. godine, podnio zahtjev za promjenu identiteta. Od tada se Saša Milaković, formalno, zove Ivan Tomić.

Saša Milaković, odnosno Ivan Tomić povezan je sa kriminalnom skupinom Ljubana Ećima, a bio je pratilac i Željka Ražnatovića Arkana zbog čega i sada sebe naziva - Tigrom.

Osim navedene trojice koji su, zahvaljujući vlastima RS-a promijenili identitete, treba se prisjetiti i slučaja Elvisa Keljmendija. Naime, sin narko-bossa Nasera Keljmendija u trenucima dok mu je bio zabranjen ulazak u BiH uspio je dobiti ličnu kartu na svoje ime. Dokumente mu je u kolovozu prošle godine izdao MUP Republike Srpske, a prijavljen je u Zvorniku.

Žurnal navodi kako su vlasti Republike Srpske planirale, prilikom izmjena Zakona o unutarnjim poslovima RS-a, uvesti institut "legendiranja", pri čemu bi MUP RS-a mogao bilo kojoj osobi, iz bilo koje države, dati drugi identitet.

Kopirati
Drag cursor here to close