Policija gubi kompas: Kaznila doktoricu jer je navodno širila paniku!
Srpska zagazila u diktaturu!

Policija gubi kompas: Kaznila doktoricu jer je navodno širila paniku!

Vijesti / Crna Kronika | 27. 03. 2020. u 09:18 Bljesak.info / BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od osoba protiv kojih je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izdalo prekršajni nalog zbog kršenja Odluke o zabrani izazivanja panike i širenja nereda za vrijeme izvanredne situacije u ovom entitetu uzrokovane koronavirusom, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da njena izjava u medijima nije bila izrečena da izazove paniku, već da upozori na trenutno stanje u zdravstvenom sustavu.

Maja Dragojević-Stojić, internista kardiolog iz Republike Srpske, kaže kako je, nakon što je dala izjavu za medije, 23. ožujka pozvana u policijsku postaju, gdje je dugo bila ispitivana o toj izjavi.

“Njihova konkretno prijava protiv mene je da sam putem tog portala iznijela tvrdnje koje krše Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda prvog stupnja za vrijeme izvanredne situacije na teritoriji RS-a”, navodi Dragojević-Stojić.

Ona kaže da je njena izjava objavljena 23. ožujka, ali da ju je dala ranije, ne mogavši precizirati datum.

Ističe i da se izjava odnosila na trenutno stanje u zdravstvenom sustavu.

“To se odnosilo na broj respiratora koje imamo u zdravstvenim ustanovama, bez navođenja istih tih zdravstvenih ustanova. Znači, jedno opće stanje koje je u principu i realno – da imamo manjak kadra, da nam kreveti bez adekvatne opreme ne znače ništa, da je svima nama i u većim centrima, ali i u općim bolnicama, potrebna adekvatna intenzivna njega”, pojašnjava ona.

Dragojević-Stojić naglašava da nije prihvatila odgovornost, jer smatra da “ništa loše nije rekla ovom izjavom”, te dodaje da je to, ustvari, potaknula dužnosnike koji su istog dana dali iste takve izjave.

“Nakon toga su najavili sve ovo što i stoji u ovoj izjavi – i nabavku respiratora, testova i pokretnu bolnicu s 500 kreveta. Tako da ovo jest bio cilj da se poboljšaju uvjeti zdravstvenog sustava i mislim da mi svi treba da radimo u ovom pravcu. Nije kritika da bi izazvala paniku, nego samo da bi donijela nešto dobro svima nama i zdravstvenim radnicima koji su u ovom trenutku na prvim borbenim linijama”, ističe ona.

Portal “BN televizije” je 23. ožujka objavio izjavu Dragojević-Stojić u kojoj je, između ostalog, navedeno da je “epidemija koronavirusa pokazala manjkavosti našeg zdravstvenog sustava”.

“Nemamo timove, organizirane službe, dovoljan broj respiratora… Imamo manjak intenzivne njege, na šta je trebalo mnogo ranije misliti. Nama ne znače kreveti bez adekvatne opreme, educiranog kadra, neophodne terapije, treba nam adekvatna intenzivna njega. Nepripremljeni čekamo na ono što će nam stići”, navedeno je u izjavi Dragojević-Stojić na ovom portalu.

Vlada RS-a je 19. ožujka, na prijedlog MUP-a RS-a, donijela Odluku kojom se zabranjuje izazivanje panike, narušavanje javnog reda ili mira ili onemogućavanje ili značajnije ometanje provođenje odluka i mjera državnih organa za vrijeme trajanja izvanredne situacije uslijed koronavirusa.

Na ranijoj konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač je istaknuo da se za vrijeme trajanja izvanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti i tvrdnji kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir ili ometa rad organa.

Ova zabrana se odnosi na prenošenje lažnih vijesti putem medija, društvenih mreža i drugih sličnih sredstava, a za njeno kršenje su predviđene novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizičku osobu i osobe u pravnim licima, i od 3.000 do 9.000 za pravne osobe.

Iz MUP-a RS-a su na upit BIRN-a BiH odgovorili da su od 20. ožujka pa do današnjeg dana izdali sedam prekršajnih naloga zbog kršenja ove Odluke.

“Svi građani i pravne osobe su 24 sata prije prvog postupanja policijskih službenika po Odluci, javno posredstvom sredstava informiranja i društvenih mreža upoznati sa donošenjem ove Odluke i time javno upozoreni da će svi oni koji ne budu poštovali odredbe Odluke Republičkog stožera za izvanredne situacije biti sankcionirani”, navedeno je u odgovoru iz MUP-a RS-a.

Na njihovoj službenoj internet stranici navedeni su slučajevi postupanja po kršenju ove Odluke. U priopćenjima stoji kako su osobe iz Prijedora, Gradiške i Teslića prekršile ovu Odluku objavama i komentarima na društvenim mrežama i blogu. Dvije osobe su, kako se navodi, priznale da su objavile određeni sadržaj bez posebnog objašnjenja za to.

BIRN BiH je ranije pisao o zabrinutosti stručnjaka znog moguće zloupotrebe ove Odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close