Pokušaj bijega

GP BiH: Policajci se sudarili ganjajući migrante

Do nesreće je došlo kada su pripadnici GPBiH na spomenutoj komunikaciji, uz svjetlosna i zvučna upozorenja, pokušali zaustaviti vozilo Audi A4.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 09. 2019. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radeći na sprečavanju krijumčarenja ljudi i suzbijanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu granice Bosne i Hercegovine, u četvrtak je u 02.40 sati, na putnoj komunikaciji Bijeljina – Tuzla, došlo je do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno osam ilegalnih migranata te oštećeno službeno vozilo GPBiH i vozilo u kojem su krijumčareni migranti, priopćeno je iz GPBiH.

Do nesreće je došlo kada su pripadnici GPBiH na spomenutoj komunikaciji, uz svjetlosna i zvučna upozorenja, pokušali zaustaviti  vozilo Audi A4.

U pokušaju bijega, vozač Audija je u mjestu Banj Brdo udario u potporni zid i tom prilikom vozilo se prevrnulo na krov, dok je vozilo GPBiH udarilo u bankinu pored puta. U Audiju se nalazilo osam ilegalnih migranata koji su, u pratnji medicinara Hitne pomoći Tuzla i pripadnika GPBiH, odvezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći i utvrđivanja stupnja ozljeda.

Foto: GP BIH / Sudar vozila migranata i pripadnika GPBiH

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa pripadnicima GPBiH izjavili su da dolaze iz Iraka.

Prije prometne nesreće, vozača Audija su pokušali zaustaviti i pripadnici i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Ugljeviku, a potom u Loparama, ali se isti nije zaustavio nego nastavio bijeg u pravcu Tuzlanske županije.

U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih pripadnika GPBiH, a svjedoči da su pripadnici ove policijske agencije u obavljanju službenih zadaća izloženi svakodnevnim opasnostima, priopćeno je iz GPBiH.

Kako je rekao ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić, njihovi pripadnici izlažu opasnosti tijekom obavljanja radnih zadataka.

Foto: GP BIH / Sudar vozila migranata i pripadnika GPBiH

''Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija na svim dijelovima državne granice, naročito na istočnom dijelu bh. granice gdje je najveći migracijski pritisak. Vrlo često, u obavljanju tih službenih zadaća pripadnici GPBiH izlažu opasnosti svoje živote i materijalno-tehnička sredstva'', rekao je Galić, pohvalivši dosadašnji rad pripadnika GPBiH u sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala.

U cilju sprečavanja krijumčarenja navedenih migranata, pomoć GPBiH pružili su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Uviđaj mjesta prometne nesreće obavili su pripadnici MUP-a TK. O događaju su obaviješteni Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo BiH. Vozač Audija (vozilo je imalo nepripadajuće bh. registarske oznake) pobjegao je sa mjesta nesreće. Pripadnici GPBiH, u suradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona, nastavljaju raditi na otkrivanju počinioca ovog kaznenog djela, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close