Nastavak suđenja

Pokolj i zločin u Uzdolu

Šemso Džulić, bivši pripadnik Druge kutske čete Samostalnog prozorskog bataljona ABiH, ispričao je da je 14. rujna 1993. godine sudjelovao u akciji na selo Uzdol kod Prozora.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 03. 2018. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da se među vojnicima pričalo da je zapovjednik Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) 14. rujna 1993. zapovjedao akcijom na selo Uzdol kod Prozora, piše Birn.

Šemso Džulić, bivši pripadnik Druge kutske čete Samostalnog prozorskog bataljona ABiH, ispričao je da je 14. rujna 1993. godine sudjelovao u akciji na selo Uzdol kod Prozora.

Prisjetio se da je noć prije iz mjesta Dobro Polje došao u Here, gdje im je rečeno da idu u akciju. Na tom lokalitetu, kako je kazao, vidio je zapovjednika Envera Buzu. Opisao je da su iz sela Here došli do zemunice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iza sela Križ, i tu im je bio zadatak da čuvaju taj put.

''Po svim saznanjima, Buza je zapovijedao akcijom na Uzdol. Među vojnicima je bila takva priča. On je bio na liniji Krstište, ispod sela Here'', naveo je svjedok.

Iza sela Križ, rekao je svjedok, dočekali su svitanje i tada je čuo pucnjavu i vidio dim. Kako je kazao, jednog civila u crvenoj jakni, koji je bio iz sela Križ, vidio je kako trči prema potoku.

Govoreći o rezultatima akcije, svjedok je rekao da je, po dolasku u selo Here, na Radiju “Rama” čuo da je u Uzdolu počinjen pokolj i zločin. Svjedok nije išao do sela Uzdol i, kazao je, ne zna koji su vojnici bili dolje, niti se o tome raspitivao.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužilteljstvo BiH tereti Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Senad Suljević je posvjedočio da je, kao pripadnik Trnovske postrojbe, u kolovozu 1993. došao u Dobro Polje kod Prozora, gdje ih je dočekao zapovjednik Prozorskog bataljona Buza. Tada su, kako je rekao, dobili informaciju da idu u Here.

Po dolasku u Here, kazao je svjedok, pripojeni su Prozorskom bataljonu i njegov je zadatak bio da bude dežurni na telefonskoj liniji i da obilazi linije obrane.

''Poslije podne zazvoni telefon, predstavio se Enver Buza – da obavijestim liniju da se ne puca jer se vojska povlači… Taj dan sam imao radio i čuo sam da je Samostalni prozorski bataljon izvršio napad na Uzdol i da je stanovništvo nastradalo'', ispričao je svjedok i dodao da ne zna tko je zapovjedao tom akcijom.

Suđenje se nastavlja 27. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close