Druga djeca ne reagiraju

Pojavila se još jedna snimka vršnjačkog nasilja

Vijesti / Crna Kronika | 09. 11. 2017. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U javnosti se pojavila nova snimka vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako jednog dečaka maltretiraju školske kolege.

Kako beogradski mediji prenose, taj slučaj se također dogodio u Aranđelovcu, gdje je prethodno napravljena i snimka maltretiranja učenice u Tehničkoj školi.

Tanjug je objavio snimku,  koji traje nekoliko minuta, navodno je nastao u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu.

Na njemu se vidi kako dva dječaka maltretiraju trećeg, sitnijeg dečaka. Nakon udaraca i maltretiranja, učenici su od zlostavljanog dječaka tražili da im poljubi ruku.

Prije ovog snimka, na internetu se pojavila užasavajuća snimka zlostavljanja učenice Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu koju su napale školske kolege i kolegice, prenosi Fena.

Među nasilnicima se ističe jedna devojčica, koja sve vreme šamara učenicu koja sedi na stolici.

U pozadini se čuju smeh i povici. Nitko nije pokušao zaustaviti nasilje.

U trenutku kada napadnuta djevojčica pokušava da rukama zaštiti glavu, čuju se povici da spusti ruke i šamaranje se nastavlja.

Na snimci se ne vidi da je iko od prisutnih učenika pokušao prekinuti nasilje.

Direktor škole Dragan Ranković u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru rekao je da se incident dogodio 13. listopada ove godine, a da je rukovodstvo škole za njega saznalo tek nekoliko dana kasnije, kada je jedan od učenika prijavio pedagogu škole šta se dogodilo.

"Reč je o učenicima prvog razreda. Oni su praktično tek došli u našu školu i još ih ne poznajemo dovoljno. Incident se dogodio za vreme malog odmora, kada profesor nije bio u učionici", objašnjava Ranković.

"Mi smo odmah poduzeli sve zakonske mere. Obavijestili smo i Centar za socijalni rad i MUP Srbije i Ministarstvo prosvjete. Sproveli smo istragu. Učenici su saslušani u prisustvu roditelja i sada je u tijeku procedura koja se preduzima u takvim slučajevima", kaže Ranković za Al Jazeeru.

Srbijansko Ministarstvo prosvete najavilo je da zbog tog slučaja u tu školu šalje prosvjetnu inspekciju i pokrećeodgojno-disciplinski postupak protiv svih sudionika u tučnjavi, a Više javno tužiteljstvo u Kragujevcu kazneni postupak protiv tri maloljetne osobe zbog vršnjačkog nasilja.

Psiholog: Razgovor je važan

Dragan Popadić, socijalni psiholog i autor knjige “Nasilje u školama” kaže za Al Jazeeru da je praksa da nakon ovakvih incidenata stručnjaci resornog ministarstva dođu i porazgovaraju i sa decom, i onom koja su žrtve i onom koja su počinila nasilje, kao i sa nastavnicima.

''Samo kažnjavanje nema posebno efekta ako se ne porazgovara sa svima. Naročito je važno pričati i s trećom stranom – promatračima, objasniti im kako da reagiraju. Ukoliko druga djeca ne reaguju, nasilnici praktično kao da dobiju podršku za to što rade. Taj izostanak reakcije drugih, održava vršnjačko nasilje'', objašnjava Popadić.

''Kada bi većina djece skočila da brani žrtvu, veća je verojatnoća da bi nasilnici odustali'', kaže Popadić.

''Također, veoma je važno da se deci jasno stavi do znanja da škola ima nultu toleranciju prema nasilju, odnosno da će svako nasilje biti sankcionirano. Ta norma, kada je reč o nasilju, nije uvek vidljiva u svim školama, kao što je to recimo slučaj sa drugim oblicima socijalno neprihvatljivog ponašanja. Na primer, krađom'', objašnjava Popadić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close