Akcija policije

Poduzetnik iz BiH uhićen zbog krijumčarenja kokaina

Riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2021. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubrovačka policija je u subotu navečer zaplijenila 73 kilograma kokaina na području Opuzena.

Podsjetimo, kokain se nalazio u kontejneru punom banana koji je, čini se, sasvim slučajno završio u prostoru jedne tvrtke koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike.

Riječ je o tvrtki Frigo Bonsai kojoj je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića te jedna od osnivačica Mosta Katarina Ujdur. Policija je kazala da ona i njezina tvrtka nemaju nikakve veze s dilanjem kokaina.

Uhićena su trojica muškaraca, a među njima su 46-godišnji propali poduzetnik rodom iz BiH Oliver Čokara te 34-godišnji Anđelko Oršulić, HDZ-ovac koji je do prije dvije godine bio i jedna od ključnih figura u nogometnom klubu Gusar iz Komina. Treći uhićeni je 41-godišnji Goran B., piše Zadarski.

Riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kada su uhićene četiri osobe, dok je petoosumnjičeni, državljanin Italije, od ranije bio u pritvoru. Policija je, kako su pojasnili, zatekla dvojicu kako istovaruju drogu, dok je treći čuvao stražu.

"Pronašli smo 60 paketa droge, ukupno 72 kg i 900 grama kokaina. Protiv trojice je podnesena kaznena prijava i isti su predani pritvorskom nadzorniku i pod ingerencijom su Uskoka", rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica.

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl kazao je kako se droga krijumčarila preko luke Ploče pomoću kontejnera s bananama.

"U nekoliko mjeseci razbijene su dvije zločinačke skupine. Tijekom subote navečer u Opuzenu su zatečene tri osobe, a dvije su se nalazile u samom kontejneru. Radi se o kokainu iz Južne Amerike koji košta 100 eura ako se miješa, a on se obično miješa 1.5 do dva puta. Dakle, kila košta 40 tisuća eura", kazao je.

Tko je uhićeni poduzetnik?

Oliver Čokara suprug je Lovele Čokare, vlasnice Hotela 9 koji se nalazi preko puta zagrebačkog Autobusnog kolodvora.

Hotel 9 moderno je uređeni butikni hotel s četiri zvjezdice koji na Booking.comu ima visoku ocjenu 9.2 i u kojem soba košta oko 570 kuna, što je šezdeset kuna više nego u zagrebačkom Westinu, piše Plava Kamenica.

Čokaru se prije nekoliko godina naveliko spominjao kao osobu koju je Zagrepčanka Radmila Vojnović označila kao jednog od glavnih krivaca za događaje u Držićevoj ulici u Zagrebu, optužujući ga da je paljevinama došao do vrijednih napuštenih nekretnina na mjestu kojih je 2013. godine na ime njegove supruge otvoren luksuzni hotel.

Čokara se, prema informacijama iz medija, družio s Hrvojem Gašparincem, poduzetnikom kojem se sudilo kao pripadniku Zagrebačke mafije, kao i Hrvojem Petračem, krivcem za otmicu sina generala Zagorca.

Video: Razbijen još jedan lanac preprodaje kokaina

Estradne rubrike domaćih medija izvještavale su da su na otvaranju hotela bila brojna imena društvenog života poput Vande Winter, Vlatke Pokos, Kristine Bradač, Fani Stipković, Mirne Maras, Martine Podgorski, Petre Friganović, Aleksandre Dojčinović, Korane Gvozdić, Tonija Cetinskog, Enisa Bešlagića i mnogih drugih.

"Godine 2001. u Hrvatsku je došao jedan čovjek koji se nije borio za ovu zemlju. Taj se čovjek zove Oliver Čokara. Rođen je 1974. u Kaknju, BiH. Kad je dobio izgon iz jedne europske zemlje, "skrasio" se u Zagrebu. Za početak je davao alibi Novici Petraču kada je otet Zagorčev sin. Dobio je državljanstvo i došao s djevojkom u Petrinjsku 31 u Zagrebu. Otkad on živi u Petrinjskoj, 95 posto požara koji su se desili u gradu, desili su se u krugu od 300 do 500 metara oko njega. Ima i mrtvih. Uglavnom su to napušteni objekti u kojima žive beskućnici, hrvatski državljani koji također nikoga ne zanimaju. Njih, mene i moje susjede taj je Oliver palio po gradu. O.K., možda ne on direktno, ali on zna tko su počinitelji jer je naručitelj", govorila je svojedobno Vojnović.

Povezan s Gašparincem i Petračem

Čokara je zaradio brojne kaznene prijave, a Europski sud za ljudska prava je 2018. godine kaznio Hrvatsku jer nije adekvatno istražila sve paleže.

Čokara je tvrdio da je njegova obitelj nekretninu u Držićevoj kupila od zakonite vlasnice na temelju valjanog ugovora.

"Svi stanari koji su ranije živjeli na adresi Držićeva 9 tamo su bili bespravno. Unatoč tomu, obitelj Čokara je svim stanarima, uključujući i gospođu Vojnović, isplatila ugovorenu novčanu naknadu, temeljem valjanih i od javnog bilježnika ovjerenih ugovora.

Od 2011. godine obitelj Čokara, uključujući i njihovu maloljetnu djecu, izložena je stalnom pritisku i neviđenim napadima putem Facebooka i ostalih društvenih mreža od strane gospođe Vojnović koja je, očito, naknadno postala nezadovoljna iznosom naknade koji je dobila iako je, ponavljamo, u navedenom prostoru bila bez valjane pravne osnove. Protiv gospodina Čokare nikada se s ovim u vezi nije vodio bilo kakav sudski postupak te se presuda Europskog suda za ljudska prava odnosi na Republiku Hrvatsku, a ne na njega osobno i njegovu obitelj", stajalo je u objavi reakcije na jedan od članaka u Nacionalu.

Uskok objavio detalje

O cijelom slučaju oglasio se jučer i Uskok.

Uskok je na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Posao s nepoznatom osobom iz Ekvadora

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici 6. ožujka 2021. na području Dubrovačko-neretvanske županije prema prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora, s točno određenim zaduženjima i ulogama, radi nabave i kupovine najmanje 72 kg i 900 grama kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče, kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, trojica muškaraca su se dovezla do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva na području Opuzena.

Pritom je 47-godišnjak iz auta radiovezom nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica odstranila iz ležišta metalni lim kako bi došla do skrivenih paketa s drogom.

Policija ih uhitila dok su pretovarivali drogu

Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je čekao 47-godišnjak, u čemu su ih spriječili policijski službenici koji su ih uhitili. Policijski službenici su 35-godišnjaku oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20 kg i 750 grama kokaina, a 41-godišnjaku putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4 kg i 350 grama kokaina.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj su se nalazila još 23 pakiranja s ukupno 28 kg i 300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19 kg i 500 grama kokaina.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close