Postrojba Jovan Šević

Podignuta prva optužnica za ratovanje u Ukrajini

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Gavrila Stevića, nastanjenog u Banjoj Luci, koja ga tereti za protuzakonito pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini
Vijesti / Crna Kronika | 26. 03. 2019. u 16:52 BIRN Justice Report
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Gavrila Stevića, nastanjenog u Banjoj Luci, koja ga tereti za protuzakonito pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.

Stević se, prema optužnici koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je tijekom 2014. preko graničnog prelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

''Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice ''Jovan Šević'' koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Stević je, prema navodima Tužiteljstva, u okviru postrojbe zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja mjeseca rujna 2014. godine.

Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužiteljstvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

S druge strane, sudovi u Srbiji su od 2015. osudili 30 osoba jer su se borile na strani proruskih postrojbi u Ukrajini.

Svi osuđeni su postigli sporazume o priznanju krivnje koji su, za većinu njih, rezultirali uvjetnim kaznama u trajanju od oko godinu dana.

Trojica počinitelja su osuđeni na šest mjeseci kućnog pritvora. Pored osuđenih, još 16 državljana Srbije je u susjednoj državi optuženo za sudjelovanje u borbenim aktivnostima u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close