1992. godine

Podignuta optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči

Optuženi se tereti da je 2. kolovoza 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba
Vijesti / Crna Kronika | 15. 10. 2018. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Mojevića (1969.) iz Foče, koji se tereti za rušenje Aladža džamije, odnosno za zločin protiv čovječnosti u vezi s uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika. 

Optuženi se tereti da je 2. kolovoza 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-povijesni i religijski spomenik Aladža džamiju, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka. 

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Kako se u priopćenju  navodi, Aladža džamija je kulturni, povijesni i religijski spomenik izgrađen 1550/1551. godine, te  je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države. 

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza, navodi se u saopćenju. 

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close