Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv trojke Ravnogorskog pokreta

Jedan od optuženih se tereti da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret…
Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2020. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podignuta je optužnica zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine, objavilo je Tužiteljstvo BiH navodeći kako se optuženi pripadnici "Ravnogorskog  pokreta" terete da su na području Višegrada i okolice, u ožujku 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima  u Bosni i Hercegovini.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv: Sladojević Dušana, zvanog "Krvce" i "Čiča", rođenog 1957. godine u Ključu, Aleksić Slavka, zvanog "Vojvoda", rođenog 1956. godine u Bileći i Lečić Riste, rođenog 1963. godine u Trebinju.

Optuženi se terete da su dana 10.3.2019. godine, sudjelovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH, priopćilo je državno Tužiteljstvo navodeći kako je optužnica proslijeđena Sudu BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close