Ratni zločin

Podignuta optužnica protiv devet pripadnika ABiH i HVO

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za zločine u Brčkom protiv devet pripadnika ABiH i HVO.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 12. 2019. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.

Admir Osmanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Kemal Hindić, Martin Frančešević, Ramiz Pljakić, Ivo Anđelović, te Hazim i Bahrija Fazlović se terete za mučenje, zlostavljanje i ubojstvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Boderište (Brčko), objavio je BIRN.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo BiH, Rizvanović, Omerović i Huskanović, su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizirane brigade ABiH, kod Boderišta, u izvršenoj zasjedi zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozljede i potom ih ubili, čime su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija u vezi sa zarobljenicima za vrijeme rata.

''Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizirane brigade ABiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi izvršitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin'', navodi se u optužnici.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Kopirati
Drag cursor here to close