1992.

Podignuta optužnica protiv devet osoba za ubojstva 45 civila kod Sokoca

Mještani su, kako se navodi, ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se sumnjiče za zločin protiv čovječnosti na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u rujnu 1992., kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, od čega je najmlađa žrtva imala samo 14 godina.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Milan Tupajić, Dragomir Obradović zvani Dragan, Momčilo Pajić zvani Paja, Aleksa Gordić zvani Aco, Miladin Gašević zvani Ćirko, Momir Kezunović zvani Keza, Branislav Kezunović zvani Miki, Željko Gašević zvani Gašo i Jadranko Šuka.

Njih devetorica, prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, terete se da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada Teritorijalne obrane (TO), Vojske Republike Srpske (VRS) i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Sokoca i okolnih mjesta, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu i napadu na selo Novoseoci.

Mještani su, kako se navodi, ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

''Napad na selo Novoseoci dogodio se 21. na 22. rujna 1992., kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu'', navodi se u priopćenju Tužiteljstva. 

Tupajić i ostali, kako stoji u istom priopćenju, terete se da su zajedno s drugim vojnicima, 44 zarobljena civila, muškarca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan polju kod Sokoca, gdje su zarobljenike u dvije grupe doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS-a, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

''Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubojstava'', navodi se iz Tužiteljstva.

Nakon počinjenog zločina i ubojstava, 30. rujna 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Tužiteljstvo, kako je rečeno, zbog zločina u Novoseocima vodi i istragu protiv osumnjičenog Radislava Krstića, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 35 godina zatvora u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a zbog genocida počinjenog u srpnju 1995. u Srebrenici.

Pored toga, iz Tužiteljstva najavljuju da su zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeli aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti s kanadskim vlastima s ciljem njegovog izručenja pravosuđu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close