Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv 19-godišnjeg migranta da je 'švercao' migrante

Nakon prelaska u BiH, optuženi je otkriven i lišen slobode od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 09. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi Ismail Faisal (2001.) državljanin Afganistana, tereti se za organizirano krijumčarenje migranata sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, pristao sudjelovati u izvršenju krijumčarenja više osoba, ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, a što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Prema navodima optužnice, optuženi je koncem mjeseca kolovoza 2020. godine, na području R. Srbije, sačekao skupinu od oko 40 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i malodobnih osoba, od kojih je uzet novac za krijumčarenje, pa je skupinu od 10 migranata, poveo čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, izlažući tako opasnostima njihove živote i sigurnost.

Nakon prelaska u BiH, optuženi je otkriven i lišen slobode od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.

Optuženi se tereti da je nedozvoljeno preveo više migranata preko državne granice, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina života, čime je počino kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close