Osumnjičeni pred sudom

Počinje najveći proces protiv automafije u povijesti BiH

Federalni mediji javljaju da su svi optuženi u predmetu "Volan" stari policijski znanci
Vijesti / Crna Kronika | 12. 11. 2018. u 08:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Vijećem Odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u ponedjeljak će u Sudu BiH početi suđenje automafijašima obuhvaćenim optužnicom u predmetu "Volan", a koji se potvrđenom optužnicom terete za višemilijunske krađe vozila, uglavnom sa područja Kantona Sarajevo.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv 27 kradljivaca vozila koji su više od dvije godine bili pod istragom zbog sumnje da su ukrali najmanje 200 vozila.
Optužnica je potvrđena protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

U pritvoru

Srećko Trifković i Slaven Dakić nalaze se u pritvoru, nakon uhićenja u policijskim akcijama koje se provode nakon ubojstva dvojice policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Obojica se terete za tešku krađu, a Dakiću se na teret stavlja i krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Njih će na ročište privesti sudska policija.

Milinković i Košarac su optuženi i za kazneno djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Oni su osumnjičeni da su zajedno sa Savom Petričevićem u kolovozu 2016. godine na Ilidži pokušali da ukradu automobil, a u razmjeni vatre s policijom Petričević je ranjen, te je preminuo nekoliko dana kasnije u KCUS-u.

Predmet u odnosu na Bojana Košarca i Marka Trifkovića je razdvojen. Košarac, kojem su bile određene mjere zabrane je pobjegao iz BiH i nedostupan je bh. pravosuđu.

Milinković je također privođen tijekom akcije potrage za ubojicama sarajevskih policajaca, ali je, iako se čak bila pojavila informacija da je jedan od glavnih osumnjičenih, nakon saslušanja pušten na slobodu. On je, kako neslužbeno saznaje portal "Faktor.ba", sa državnim Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, nakon čega su mu ukinute sve mjere zabrane. Međutim, nakon posljednjih dešavanja, upitno je hoće li Sud ovaj sporazum i prihvatiti.

Stari policijski znanci

Federalni mediji javljaju da su svi optuženi u predmetu "Volan" stari policijski znanci, koji su i ranije zbog sumnje da su činili ista djela privođeni u operativnim akcijama "Kamen", "Trebević" i "Kum" te su se, po ustaljenom receptu, nakon što bi sklopili sporazume o priznanju krinje, ubrzo našli na slobodi.
Obuhvaćeni najobimnijom optužnicom do sada, terete se da su luksuzne automobile krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevskog, Hercegovačko - neretvanskog, Tuzlanskog
kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima. Neki od ovih "štekova" otkriveni su i tijekom nedavnih pretresa i privođenja u okviru istrage ubojstva policajaca.

Ukradeni automobili u Srbiji

Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo, piše "Faktor".

 Istom rutom išla su i vozila koja su ukradena na području HNK-a odnosno preko Mostara, Konjica, Sarajeva pa dalje do Rudog.

Kao glavni operativac ove grupe spominjao se Enis Mandal za kojeg se sumnja da je za noć znao ukrasti i po nekoliko automobila. Istražitelji su kradljivce dugo i pomno pratili, a prema informacijama koje prenosi spomenuti portal primopredaje ukradenih automobila zabilježene su kamerama.

Istražitelji koji su sudjelovali u ovoj istrazi predmet "Volan" su nazvali najvećom istragom protiv automafije u BiH ikada.

Tužiteljstvo je najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close