Dvije godine zatvora

Nakon jedne slobode, Radeljaš 'pao' po drugoj optužnici

Po drugoj optužnici Esed Radeljaš osuđen na dvije godine zatvora
Vijesti / Crna Kronika | 31. 01. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića te općinske službenike Horo i Čauševića optužnica je teretila da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz proračuna omogućena isplata više od milijun maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 KM, a Horo je optužena i za pranje novca.

Po drugoj optužnici koja tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz županijskog proračuna u iznosu od 114.255 KM, namijenjen isključivo za financiranje političke stranke BOSS, i usmjerio ga na privatni račun, osuđen je na dvije godine zatvora.

Ovu odluku donio je danas Kantonalni Sud u Sarajevu, a potvrđena je iz Kantonalnog tužiteljstva za Radiosarajaevo.ba.

Sud je donio odluku da se Radeljaš odmah pusti iz pritvora, ali je dužan nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 114.000 KM. Na ove presude Tužiteljstvo ima pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Bosanska stranka javnosti se obratila priopćenjem, kojim pozdravlja Presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine osuđen Esed Radeljaš, za  zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja i pranje novca, a na osnovu kaznene prijave koju je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio  predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

''U kaznenoj prijavi BOSS-a, na osnovu koje je potvrđena optužnica i  izrečena Presuda, navedeno je da je Esed Radeljaš, kao  zastupnik u  Skupštini Kantona Sarajevo, u suradnji sa odgovornim osobama Kantona  Sarajevo zloupotrijebio novac iz kžupanijskog proračuna namijenjen  isključivo za financiranje političke stranke BOSS i usmjerio ga na  privatni račun, što je protivno članu 3. i članu 7. Zakona o  financiranju političkih stranaka u BiH. Župoanijski sud u Sarajevu je Presudom obvezao Eseda Radeljaša da u roku  od 30 dana isplati BOSS-u novčani iznos za koji je u sudskom postupku
utvrđeno da je Radeljaš protuzakonito usmjerio na svoj privatni račun,  uz obavezu plaćanja troškova postupka'', navodi se u priopćenju BOSS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close