Detalji

Pljačkaši Binga: Iz zatvora odmah u pljačku

Blizu 64.000 KM težak je plijen koji su iz tržnog centra Bingo u Bugojnu u nedjelju navečer odnijeli do zuba naoružani razbojnici, obučeni u uniforme na kojim je pisalo "policija".
Vijesti / Crna Kronika | 13. 12. 2017. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automatske puške, pištolji, panciri, uniforme s natpisom "policija", te rotacijska svjetla tek su dio plijena koji su policajci pronašli u pretresima tijekom kojih su rasvijetljene pljačke tržnih centara Bingo u Sarajevu i Bugojnu, pišu Nezavisne novine.

Zbog ta dva razbojništva, teška ukupno oko 170.000 maraka, uhićene su tri osobe, a policija sumnja da je ova grupa u još nekim slučajevima prekršila zakon i, kako je potvrđeno Nezavisnim novinama, u pitanju je veći broj krivičnih djela, izvedenih u FBiH.

Šutnja

Jedan od uhićenih je Sarajlija Mirza Turković, višestruki povratnik u kriminal. Zanimljivo je da je on prije tri i pol mjeseca, nakon četiri godine robijanja, izašao iz zeničkog zatvora, gdje kaznu služi i njegov prezimenjak Zijad - Zika Turković. Izvor Nezavisnih novina kaže da nije isključeno da su tamo komunicirali.

Mirza Turković se, navode banjalučke novine, na policijskom saslušanju branio šutnjom, ali policija, po saznanjima Nezavisnih, ima jake dokaze, pa je sasvim izvjesno da će preokrenuti ploču u tužiteljstvu.

"Mislim da ćemo u tužiteljstvu dati izjavu", rekao je za Nezavisne novine Mirzin odvjetnik Omar Mehmedbašić.

Osim Mirze Turkovića, uhićeni su i njegovi sugrađani Haris Priganica i Mugdim Omanović, koji, također, imaju podeblji policijski dosije.

Naime, u noći između ponedjeljka i utorka, na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, FUP je u suradnji s kantonalnim MUP-ovima identificirao ovu organiziranu kriminalnu grupu.

Plijen

U šest pretresa stanova pronađeni su brojni dokazi. Uz oružje, policijske odore, rotacije i pancire nađene su i maske, ali i veća količina novca, kao i registarske pločice. Oduzeta su i četiri automobila za koje se sumnja da su korišteni za pljačke, ili su kupljeni od para ukradenih tijekom razbojništava. Iz FUP-a su potvrdili da je tokom ove akcije posebnu ulogu i pomoć pružila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Blizu 64.000 KM težak je plijen koji su iz tržnog centra Bingo u Bugojnu u nedjelju navečer odnijeli do zuba naoružani razbojnici, obučeni u uniforme na kojim je pisalo "policija". S automatskim puškama i pištoljem u rukama nasilno su otvorili bočna vrata, te ušli u tržni centar. Unutra su oružjem zaprijetili radnicima osiguranja, pokupili pare koje su bile u kutijama, te pobjegli Audijem A4 karavan. Bugojanski policajci pronašli su u naselju Goruša zapaljeni Audi.

Isti recept

Skoro pa do detalja identično izvedena je i pljačka Binga u sarajevskom naselju Binježevo, koja se dogodila isto u nedjelju, takođe u večernjim satima, i to 22. listopada.

Razbojnici su, baš kao i u slučaju pljačke bugojanskog, u sarajevski Bingo upali na kraju radnog vremena, kad je novac iz blagajni već bio prikupljen na jednom mjestu.

Bili su također naoružani automatskim puškama, te su ciljano odmah išli na radnike osiguranja, od kojih su tražili da im predaju kutije s novcem. Također su bili obučeni u policijske odore, koje, osim grba BiH i natpisa "policija", nisu imale drugih, karakterističnih obilježja.

Kopirati
Drag cursor here to close