Brčko

Pet osoba optuženo zbog nezakonitog prometa oko 15 tona duhana

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i 2020. u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi...
Vijesti / Crna Kronika | 15. 10. 2021. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za neovlašten promet akciznih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen proračun i građani BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Josića, rođenog 1962. u mjestu Obudovac, Šamac, državljanina BiH, ranije osuđivanog za istovjetno kazneno djelo; Marka Josića, zvanog “Markan”, rođenog 1986. u Brčkom, državljanina BiH; Jovane Josić, rođene 1988. u Brčkom, državljanke BiH; Jovana Josića, rođenog 1991. u Brčkom, državljanina BiH i Nemanje Petrovića, rođenog 1997. u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i 2020. u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim akciznim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici je navedeno da su optuženi nezakonito pribavili oko 15.000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom vršili rezanje duhana, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi, pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produljeno kazneno djelo "nedozvoljen promet akciznih proizvoda" i kazneno djelo "nedopuštene trgovine" iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close