Oznaka kokaina ''BH''

Pao i bh. državljanin - zaplijenjena tona i pol kokaina u Peruu

Zaplijenjena tona i pol kokaina u Peruu, uhićen i državljanin BiH
Vijesti / Crna Kronika | 09. 01. 2019. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N.N. / Zaplijenjeni kokain

Policija u Peruu zaplijenila je tonu i pol kokaina i uhitila članove kriminalne grupe među kojima je jedan od ključnih igrača Smail Šikala, državljanin BiH.

On je, kako pišu južnoamerički mediji, bio povezan s grupom "Amerika", kojom šefuju Srbi. Plan trgovaca bio je da pošiljka stigne morskim putem do Europe, gdje bi na ulici ta vrijednost premašila 80 milijuna dolara.

Policija je započela istragu nakon sumnjivog tranzita vozila iz grada Huljaga u Vraem, a zatim je istraga nastavljena promatranjem agenata na strateškim lokacijama i ubrzo su došli do vrijednih informacija.

Operacija

Operacija je počela u subotu oduzimanjem 472 kilograma droge pronađenim u kući i uhićenjem dvojice Peruanaca, a zatim je akcija nastavljena i sutradan, pa je u nedjelju izvršena najveća zapljena.

U drugom domu uhićen je Smail Šikalo s još jednim Peruancem. Bosanac je bio važan dio ove slagalice jer ima bliske veze sa srpskim narko-dilerom Zoranom Jakšićem, osuđenim u Limi u siječnju 2017. godine na 20 godina zatvora, rečeno je u peruanskoj policiji, a prenose Nezavisne novine.

Dva kofera pronađena su ovog puta. Jedan napunjen s 28 "cigli" kokaina, a drugi s 19 pakiranja.

Najveći teret pronađen je u ormaru sobe na katu kuće i to više od jedne tone kokain hidroklorida.

Tijekom intervencija, zaplijenjen je i kamion s 30 paketa kokaina i još dva automobila.

Prepoznatljiva oznaka

Grupa je imala prepoznatljivu marku, tako da su poručitelji iz inozemstva mogli identificirati njihovu drogu - mnogi paketi označeni su logom BH (Bosna i Hercegovina, prim. aut).

U srpnju 2016. godine uhićen je Zoran Jakšić (57) zbog krijumčarenja narkotika i ubojstva, vođa kriminalnog klana "Amerika", kasnije i osuđen je pred peruanskim sudom u Limi na 20 godina zatvora zbog financiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina.

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima vezu sa svojim sunarodnjakom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubojstva u Njemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu. On je u našoj zemlji već bio uhićen zbog trgovine drogom 1998. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close