Belgija

Otkrivene tri "sigurne kuće" koje su koristili napadači u Parizu

Vijesti / Crna Kronika | 13. 01. 2016. u 11:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni napadači u Parizu koristili su dva stana i kuću u Belgiji kao skloništa u tjednima uoči njihovih koordiniranih samoubilačkih bombaških i napada iz vatrenog oružja u francuskoj prijestolnici, priopćili su u srijedu istražitelji.

Savezni tužitelji navode u priopćenju, sumirajući neke od svojih nalaza, da su planeri pariških napada unajmili stan u Buxellesu i u gradu Charleroi početkom rujna. Oni su također unajmili stan u mjestu Auvelals, oko 55 kilometara južno od Bruxellesa, početkom listopada. Sva tri stana bila su unajmljena na godinu dana i plaćena u gotovini. Stanari su pružili lažne identitete, prenosi Reuters.

Istražitelji su pronašli tragove DNK jednog od napadača, Bilala Hadfija, koji se raznio u Parizu 13. studenog, priopćili su tužitelji.

U stanu u Charleroiju oni su pronašli madrace i otiske prstiju Hadfija i Abdelhamida Abaaouda, Belgijanca koji se borio u Siriji i vjeruje se da je bio jedan od vođa pariških napada. On je ubijen nakon opsade u St. Denisu u blizini Pariza 18. studenog.

Istražitelji su također ustanovili da je automobil Seat Leon korišten u pariškim napadima zaustavljen u blizini "sigurnih kuća" u Charleroiju i Auvelaisu. Drugo vozilo, BMW koji je unajmio osumnjičeni, zaustavljeno je u blizini sve tri lokacije.

Tužitelji su priopćili prošlog tjedna da su pronašli moguću tvornicu bombi korištenih u pariškim napadima u kvartu Bruxelesa Schaerbeek, s tragovima eksploziva i pojasevima za bombaše samoubojice ručne izrade.

Kopirati
Drag cursor here to close