''Svjesno pružio pomoć u zločinu''

Ostoji Stanišiću pet godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Stanišić je proglašen krivim da je kao zapovjednik ''Šestog bataljona Zvorničke brigade'' Vojske Republike Srpske (VRS) svjesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan istrebljenja Bošnjaka
Vijesti / Crna Kronika | 11. 10. 2018. u 13:12 Bljesak.info
Kopirati

Apelacijsko vijeće Suda BiH osudilo je Ostoju Stanišića na pet godina zatvora za pomaganje u genocida u Srebrenici.

Ovom presudom Apelaciojskog vijeća, kazna Stanišiću je smanjena sa 11 na pet godina zatvora, nakon obnovljenog suđenja.

Stanišić je proglašen krivim da je kao zapovjednik ''Šestog bataljona Zvorničke brigade'' Vojske Republike Srpske (VRS) svjesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine, odnosno prisilnog preseljenja 40.000 civila i ubojstva 7.000 muškaraca.

Vijeće je zaključilo da su 14. i 15. srpnja 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i osiguranju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči a najmanje 20 ih je ubijeno.

Na brani Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika strijeljano.

Apelacijsko vijeće je ocijenilo da Tužiteljstvo BIH nije dokazalo da je postojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubojstva.

''Optuženi je angažirao pripadnike Šestzog bataljona da čuvaju zatvorenike pred školom, mada je nesporno da su ih čuvali i drugi pripadnici VRS-a. Vijeće je također zaključilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo zaključiti da je dijelio genocidnu namjeru s izvršiteljima'', rekao je predsjedavajući Vijeća Mirko Božović.

Obrazlažući visinu kazne, od olakšavajućih okolnosti Božović je osim ranije neosuđivanosti, poznih godina i narušenog zdravlja istaknuo da je Vijeće ocijenilo da je optuženi imao “neznatan doprinos izvršenju ovog kaznenog djela”.

Sa Stanišićem je prvobotino bio optužen Marko Milošević, zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, koji je ranijom odlukom Apelacijskog vijeća pravosnažno oslobođen krivnje.

Na presudu Stanišiću ne postoji mogućnost žalbe.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati