Kraljević i ostali

Nakon obnovljenog suđenja: Oslobođeni većeg dijela optužbi i manje kazne

Apelacijsko vijeće osudilo je Kraljevića na godinu i tri mjeseca, Odaka na dvije i po godine, a Bebeka na godinu.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 08. 2020. u 15:36 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Ivana Kraljevića, Stojana Odaka i Vica Bebeka na kazne od jedne do dvije i po godine zatvora za zločine nad zatočenicima u Ljubuškom 1993. i 1994. godine.

Njih trojica, kao i optuženi Mato Jelčić, Slavko Skender, Dragan Miloš i Vinko Radišić oslobođeni su većeg dijela optužbi.

Nakon obnovljenog postupka Apelacijsko vijeće je zaključilo da su Kraljević, Odak i Bebek krivi za zločin nad civilima koji su bili zatočeni u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, gdje su nečovječno postupali prema bošnjačkom stanovništvu držanom u nehumanim uvjetima.

Kraljević je proglašen krivim kao upravnik VIZ-a od 18. rujna do 19. studenog 1993. a Odak i Bebek kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Apelacijsko vijeće osudilo je Kraljevića na godinu i tri mjeseca, Odaka na dvije i po godine, a Bebeka na godinu.

Vijeće je ranije ukinulo prvostupanjsku presudu kojom su bila osuđena petorica optuženih – Kraljević na dvije godine, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, te Bebek i Radišić na po godinu.

Slavko Skender i Dragan Miloš tada su oslobođeni krivice.

Odak je proglašen krivim za sudjelovanje u pet incidenata zbog udaranja zatvorenika, a Bebek zbog jednog slučaja.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Tihomir Lukes kazao je da je odgovornost Kraljevića utvrđena spram uvjeta u kojima su civili bili zatvoreni, a koji su bili jako loši i neadekvatni.

On je rekao da je u vezi s njegovom odgovornošću za zlostavljanja kao upravnika Vijeće zaključilo da teza da je neko nešto trebao ili morao znati nije dovoljna za utvrđivanje krivice van razumne sumnje.

Isti standard, kako je dodao, primijenjen je na Jelčića i Skendera, koji su bili upravnici nakon Kraljevića.

Obrazlažući zbog čega je Kraljević osuđen zbog uvjeta u zatvoru, za razliku od druge dvojice nekadašnjih upravnika, Lukes je kazao da je Jelčić nastojao poboljšati uvjete, a da je u vrijeme Skendera neosporno bio značajan napredak.

Svi optuženi oslobođeni su optužbi u 30-ak incidenata.

Lukes je napomenuo da se Tužiteljstvo žalilo samo na visinu sankcija izrečenih u prvostupanjskoj presudi, a ne i na oslobađajuće točke tako da ih Apelacijsko vijeće nije ni preispitivalo.

On je rekao da je Vijeće zaključilo da za dio optužbi nije dosegnut standard van razumne sumnje, te da u nekim točkama nedostaje posljedica kao uvjet za utvrđivanje djela.

Na danas izrečenu presudu nije dozvoljena žalba.

Kopirati
Drag cursor here to close