Godinjak i ostali:

Oslobađajuća presuda za zločine u Trnovu

Suđenje u ovom predmetu je počelo u listopadu 2014. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 03. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine je nakon više od pet godina suđenja izrekao prvostupanjsku presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području Trnova.

Godinjak, Šarić i Bunoza su, prema prvostupanjskoj presudi, oslobođeni optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba i paljenja njihove imovine u selima na području Trnova.

Prema presudi, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza zapovjednik jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), prenosi BIRN.

"Optuženi su oslobođeni optužbe da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju ubojstva, namjernom nanošenju osobi snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, protuzakonitom zatvaranju civila te da su, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju lišenja života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju velikih patnji, ozljeda tijela i ozljeda zdravlja", priopćeno je iz Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH je u završnim riječima ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, dok su sve tri Odbrane zatražile oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, čije navode, kako je rečeno, Optužba nije dokazala.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u listopadu 2014. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close