O-1

Orić tuži svjedoka

Apelacijsko vijeće Suda BiH oslobodilo je krajem studenog prošle godine nekadašnje pripadnike Armije BiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića krivice za ubojstva počinjena 1992. godine na području Srebrenice.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 04. 2019. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Nasera Orića podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, koji je bio jedan od ključnih svjedoka Državnog tužiteljstva u predmetu protiv Orića i Sabahudina Muhića.

Prilikom izricanja presude, Sud je kazao da se ne može pokloniti vjera iskazima svjedoka O-1, koji je tijekom suđenja više puta mijenjao iskaz.

''U Orićevo ime podnijeli smo krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1 zbog lažnog iskaza, što je predviđeno kao krivično djelo, Krivičnim zakonom BiH. Prijava je podnesena Tužiteljstvu BiH, uz zahtjev da se predmet ne dodijeli na postupanje Miroslavu Janjiću, koji je postupao u predmetu protiv Orića. Taj zahtjev smo iznijeli zbog pristranosti u odnosu na zaštićenog svjedoka O-1'', kazala je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Lejla Čović, Orićeva odvjetnica.

''Sud je ustanovio da je njegov iskaz u suprotnosti s iskazima ostalih svjedoka'', dodala je.

Apelacijsko vijeće Suda BiH oslobodilo je krajem studenog prošle godine nekadašnje pripadnike Armije BiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića krivice za ubojstva počinjena 1992. godine na području Srebrenice.

Predsjedavajući Vijeća Tihomir Lukes je rekao da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog ''nedostatka dokaza''. Pojasnio je da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

Prema riječima Lukesa, Vijeće nije našlo pouzdanim i vjerodostojnim svjedočenje svjedoka O-1. Govoreći o ubojstvu Slobodana Ilića, Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmijenio iskaze i iznio nove okolnosti o ubojstvu ovog zarobljenika.

''Iskaz O-1 se u bitnom razlikuje pred Prvostupanjskim i Drugostepanjskim vijećem. Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima'', rekao je Lukes.

Kopirati
Drag cursor here to close