Tuzla

Optužnica protiv troje uposlenika Mješovite srednje rudarske škole

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv tri osobe iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 04. 2019. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv tri osobe iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli. Optužnica je potvrđena protiv profesora u ovoj školi Zajida S. (62) zbog produženih kaznenih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, dok je protiv direktora škole Dražena A. (57) i profesorice Dževdete F. (38) potvrđena zbog produženog kaznenog djela krivotvorenje službene isprave.

Postoji osnovana sumnja da je Zajid S. kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine, od 10 izvanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara.

Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od oko 3.900 KM. Također, u optužnici je navedeno i da je iz istih razloga od tri izvanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati, dok je od jedne osobe tražio i uzeo 100 KM kako bi mu uradio matrurski rad.

Zajid S., Dražena A. i Dževdeta F. se terete i da su kao članovi komisija u više navrata ovjeravali i potpisvali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici pred ispitnim komisijama polagali pojedine ispite, mada su bili svjesni da nisu niti izlazili na ispite.

Kao naknadu za rad u komisijama, koja nije obavljala ispite, su sebi pribavili imovinsku korist. U optužnici je navedeno da je Zajid S. tako sebi pribavio korist u iznosu od oko 1.150 KM, Dražena A. oko 1.750 KM, dok je Dževdeta F. sebi pribavila manju imovinsku korist.

Sud je Zajidu S. izrekao mjeru zabrane prilaska školi, te je u optužnici predloženo da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina. Također, u optužnici je predloženo da se od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelima, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close