Malina i respiratori

Optužnica: Fikretovih 400.000

Novalić i Solak su navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i spise unijeli neistinite podatke.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2021. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osumnjičeni, a sada optuženi u aferi ''Respiratori' Fikret Hodžić, vlasnik kompanije Srebrena malina koja je uvezla u BiH 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 milijuna KM, raspolagao je novcem koji mu je uplatila Vlada FBiH za respiratore na način da je plaćao uvozne dažbine i troškove postupka uvoza, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Prema detaljima iz optužnice, koje je objavio Dnevni avaz, Tužiteljstvo BiH je na osnovu financijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić od 3. travnja do 4. svibnja 2020. godine, kada su rješenjem Suda BiH blokirana sredstva Srebrenoj malini u iznosu od 1.096.520 KM, osim plaćanja uvoznih pristojbi, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

No, tužitelji smatraju da je 27. travnja, nekoliko dana nakon što je 80 respiratora stiglo u Sarajevo, Hodžić podigao u gotovini s računa 100.000 KM koje je upotrijebio na njemu poznati način, ali da je u cilju prikrivanja ove isplate i svrhe korištenja 5. svibnja izdao nalog knjigovođi u firmi da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma na 120.000 KM.

''Hodžić je u zahtjevu knjigovođi tražio da odluka datira s danom 27. travnja, nakon čega je, u cilju prikrivanja ovih novčanih sredstava, tražio da se napravi odluka o raspodjeli novca za navodni otkup malina, što je V. K. učinila. U optužnici je navedeno da je Hodžić novac za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom držao, a zatim njime raspolagao i koristio u privrednom poslovanju'', navodi Avaz.

Sarajevske novine navode kako su Novalić i Solak navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i spise unijeli neistinite podatke.

Na popisu svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba koje će tužioci pozivati zavisno od redoslijeda izvođenja dokaza. No, zanimljivo je da se na spisku, osim Ane Bavrke, koju je Hodžić prijavio kao zaposlenicu, nalazi njegov brat Redžep, inače jedan od suvlasnika Srebrene maline.

Dnevni avaz navodi kako je Sud BiH potvrdio je 30. prosinca optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hodžića, vlasnika Srebrene maline, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević. Oni su optuženi i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close