Oni su kao mafija – osvećuju se likvidacijama, imaju ‘bossove’ i novac, švercaju preko granice

Oni su kao mafija – osvećuju se likvidacijama, imaju ‘bossove’ i novac, švercaju preko granice

Vijesti / Crna Kronika | 09. 06. 2019. u 15:18 Bljesak.info / Net.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dva dana su se u Beogradu dogodila dva krvava okršaja migranata u kojima su dva smrtno stradala.

Pozadina ovih zločina otkriva i strašnu istinu o kriminalu koji već neko vrijeme uzima maha u Srbiji. Riječ je o krijumčarskim klanovima migranata iz Afganistana koji svoje sunarodnjake za veliki novac švercaju preko hrvatske i bosanske granice, piše srbijanski Telegraf.rs.

Jedan od migranata, Mubarez Pantazai (17) bio je upleten u krijumčarsku mrežu, a njegovo mrtvo tijelo pronađeno je nedaleko od prihvatnog centra u Krnjači. Sumnja se da je Mubarez s pripadnicima svog klana u srijedu navečer u centru Beograda, ubio Kamran Kana (21), također poznatog krijumčara, javlja Telegraf.

Poslije toga su pripadnici Kanovog klana odlučili osvetiti njegovu smrt. Pronašli su Mubareza i izboli ga svuda po tijelu čak 24 puta. Sugovornik upućen u zločin kaže da je usmrćeni migran imao ubode po glavi, rukama, nogama i stomaku.

Imaju ‘bossa’ i dilaju drogu

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu potvrdili su da je Mubarez Pantazai osumnjičen da je bio sudionik ubojstva Kamrana Kana. Ono što zabrinjava je da su ova dva ubojstva samo produbila sukobe među krijumčarskim klanovima migranata i što se strahuje da je ovo tek zahuktavanje njihovog rata.

Migranti se sukobljavaju na ulicama Beograda jer se ondje jedino mogu susresti. U pravilu se ne nalaze u istom kampu. Budući da u svakom kampu postoji zaseban klan, oni svoje sukobe rješavaju na ulici. Njihova hijerarhija je jasno određena. Među njima postoji glavna osoba, tzv. ''boss'', baš kao u mafiji. ''Bossa'' se za sve pita i njemu pripada najveći dio profita, ispričao je anonimni izvor Telegrafu.

Kako kaže, skoro svi krijumčari iz Afganistana imaju od 20 i 30 godina, ali se namjerno predstavljaju kao maloljetnici pa se tako ograđuju od bilo kakve pravne odgovornosti. Oni koriste očaj obitelji koje i po godinu dana čekaju da prijeđu mađarsku granicu pa ima za nekoliko tisuća eura nude da ih ilegalno prevedu preko hrvatske ili bosanske granice. Osim krijumčarenja, dodaje izvor, bave se dilanjem droge i surađuju sa srpskim kriminalcima.

''Otkako se rat između krijumčarskih klanova zahuktao, velike su šanse da sljedeća žrtva bude i netko naš, netko tko surađuje s njima na ‘poslovima’ krijumčarenja i dilanja droge'', ispričao je ovaj neimenovani novinarski izvor.

Klanovi su poput plemena

Kriminolog Zlatko Nikolić napominje da je čitav Afganistan zasnovan po principu plemena i klanova, a ovo su grupe koje su se po istom pravilu izdvojile u kriminalnom svijetu. Nikolić kaže da je njihovo funkcioniranje slično kao kod albanske mafije – njihove vrijednosti zasnivaju se na lojalnosti prema rođacima.

Kada je novac u pitanju, govori krimolog, stvari se još dodatno zahuktaju. ''Novac posvađa i braću, a kamo li krijumčare'', kaže on.

Budući da je u kampovima sve veći nadzor, ulica postaje pogodna za raščišćavanje neriješenih računa. Kriminolog napominje da baš kao i kod drugih mafijaških skupina, njihovi obračuni usmjereni su jedni na druge, a ne na druge građane.

Kopirati
Drag cursor here to close