UNO BiH

Oduzet nakit vrijedan 114.193 KM

Pronađeno je 209,76 g zlatnog nakita i 6.074,72 g srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 11. 2017. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH oduzeli su na području općine Velika Kladuša veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM.

Ovo je nastavak aktivnosti na sprječavanju nelegalne prodaje zlatnog i srebrenog nakita u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su službenici UNO prije svega nekoliko dana oduzeli veliku količinu zlatnog i srebrenog nakita na području općine Bužim, posebno je planirana i održana nova aktivnost na terenu u cilju sprječavanja nezakonite prodaje ove vrste robe u Bosni i Hercegovini.

Tako su slučbenici Skupine za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, uz pomoć kolega iz Mostara, izvršili provjeru porijekla roba na tržnici u Velikoj Kladuši. Tom su prilikom na štandovima kod tri fizičke osobe pronašli određenu količinu zlatnog i srebrenog nakita i to 209,76 g zlatnog nakita i 6.074,72 g srebrenog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM.

Kako je tijekom provjere utvrđeno da osobe kod kojih je predmetna roba pronađena nemaju registriranu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrenog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta. Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima od strane službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Banja Luka.

Podsjećamo, prije desetak dana službenici UNO BiH iz Skupine za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru Banja Luka su na podrčju općine Bužim u dva putnička motorna vozila pronašli i privremeno oduzeli 795,10 grama zlatnog i 6.039,00 grama srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenila na na 180.437 KM.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je iz UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close