Ostaje na slobodi

Osmica kršio mjere, ali ne mora u pritvor

"Mogu potvrditi da je odbijen prijedlog Tužiteljstva za određivanje mjera pritvora", kazao je tužitelj Oleg Čavka.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 09. 2021. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).

"Mogu potvrditi da je odbijen prijedlog Tužiteljstva za određivanje mjera pritvora", kazao je tužitelj Oleg Čavka.

Tužitelj Čavka je 10. rujna zatražio da se Mehmedagiću odredi pritvor zbog kršenja mjera zabrane kontakta sa svjedocima.

Odbijen prijedlog

Podsjetio je da je Sud BiH 16. srpnja odbio prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora Mehmedagiću i odredio "najblaže mjere" zabrane komuniciranja i približavanja svjedocima na 50 metara, navodeći kako je Tužiteljstvo na osnovu fotografija iz medija dobilo saznanja da je Mehmedagić, koji je pod istragom zbog krivotvorenja službene istrage, na jednom vjenčanju bio na udaljenosti manjoj od 50 metara sa svjedokom Asimom Sarajlićem.

Provjerama koje je provelo Tužiteljstvo, od Granične policije je potvrđeno da su Mehmedagić i supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antalyu (Turska) sa Sarajlićem.

"U Antalyi su bili deset dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prijelaz su prešli u razmaku od jedne minute", obrazložio je Čavka ranije.

Obrana Mehmedagića je tada na ročištu navela da to što su Mehmedagić i Sarajlić zajedno bili na aerodromu ne znači i da su bili na istom mjestu.

Posebna procedura

Branitelj Nermin Mulalić je kazao da Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ne prolazi istu proceduru kao ostali putnici i da u avion ulazi posljednji, a izlazi prvi.

Dodao je da se na fotografiji iz Begove džamije vidi da je Mehmedagić okrenut leđima Sarajliću, što, kako smatra, ukazuje da nije imao namjeru da ostvari kontakt s njim.

Mulalić je naglasio da je u rješenju o mjerama zabrane Sud zaključio da ne postoje osnove sumnje za pranje novca, a da Sarajliću nije postavljeno nijedno pitanje o krivotvorenju službene isprave.

Mehmedagiću je Sud BiH ranije odredio mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja s osumnjičenim Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, kao i svjedocima Tužiteljstva.

Prema Tužiteljstvu, Prcić je, kao direktor Američkog univerziteta u BiH, krivotvorio diplomu Mehmedagiću.

Kopirati
Drag cursor here to close