Slučajeva sve više

Obiteljsko nasilje: Žrtve u Mostaru odustaju od prijava

Iz mostarske policije nam je rečeno kako u velikom broju slučajeva žene, koje su većinom žrtve, odustaju od kaznene prijave.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 10. 2021. u 10:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavni slučaj premlaćivanja ženske osobe u Mostaru, koja je hospitalizirana radi zadobivenih ozljeda evidentiran je i u policiji i u tužiteljstvu, ali zbog osjetljivosti predmeta nije moguće doći do više detalja.

Slučaj je to koji je zbog brutalnih posljedica potresao Mostar, a u mostarskoj policiji doznajemo kako bilježe porast slučajeva obiteljskog nasilja.

Službene brojke Ministarstva unutarnjih poslova govore kako se radi o porastu od čak 80 posto obiteljskog nasilja što je, kako se navodi, uzrokovano lockdownom zbog pandemije.

Iz mostarske policije nam je rečeno kako u velikom broju slučajeva žene, koje su većinom žrtve, odustaju od kaznene prijave.

U Centru za socijalni rad rekli su ranije kako su zabilježili stotinjak slučajeva ali da treba računati kako je ta brojka sedam puta veća od broja prijavljenih slučajeva jer se veliki broj žrtava ne obraća nikome. Prijmerice, samo u travnju prošle godine u Mostaru je u mjesec dana zabilježeno 11 slučajeva nasilja u obitelji.

I iz centra ali i iz policije kažu kako je problem što od 85 do 90 posto osoba koje se koriste onim pravom da ne svjedoče i da ne terete svoje zlostavljače.

Uz to, problem je, na što upozoravaju stručnjaci, manjak edukacije osoba koje bi trebale raditi sa žrtvama, ali i nebriga vlasti da se žrtvama pomogne.

Tako je, podsjećamo, ranije objavljeno da se ni Županija ni Grad nisu sjetili izdvojiti sredstva za sigurnu kuću u Mostaru koja se financira isključivo od donacija.

Kopirati
Drag cursor here to close