Poslije molitve

Novinara Latića napao vehabija

Naglasio je da je jedino njegovo pisanje mogući motiv ovog napada.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2018. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Nedžad Latić pretučen je u srijedu u Sarajevu nakon što se vraćao s molitve iz džamije, a kako je potvrdio novinarima, napao ga je pripadnik vehabijske zajednice.

''Poznat mi je čovjek. Klanjao je sa mnom ikindiju. Ikindija je oko 15 sati, i ja sam izašao iz džamije. Primijetio sam da me prati. Moj stan je od džamije nekih 150 metara. Pošto sam se okrenuo, vidio sam da me gleda. Radi se o pripadniku vehabijske zajednice. Napao me dok sam prilazio zgradi u kojoj stanujem. Udarao me po glavi, imam ozljede oka, nosa'', rekao je Dnevnom avazu Latić.

Dodao je kako od ranije poznaje čovjeka koji ga je napao.

''On je bio tjelohranitelj Hake Duljevića, vlasnika građevinske firme Duljević, a to je Zukorlićev (muftija Muamer Zukorlić, op. a.) štab ovdje. Ja sam sa Zukorlićevim ljudima već ranije imao okršaj, samo nisam davao u javnost. Ranije me napao, isto, mafiozo tip, njegov tjelohranitelj u Bristolu. I to je tada riješilo osiguranje hotela'', kaže Latić.

Naglasio je da je jedino njegovo pisanje mogući motiv ovog napada.

''U ovom slučaju ne znam za drugi motiv osim pisanja. On je vehabija, inače trenira borilačke vještine. Ne znam mu ime. Za sada toliko. Apsolutno je u pitanju vjerska mržnja prema meni zbog pisanja'', rekao je Latić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je fizički napad na novinara i publicistu Nedžada Latića a posebno zbog činjenice da se incident dovodi u vezu s džamijskim prostorom.

Od nadležnih državnih organa očekuju da rasvijetle sve okolnosti oko ovog nemilog događaja.

''Neprihvatljivo je da se navikavamo živjeti u društvu u kome se silom rješavaju nesporazumi, a pogotovo ako se za njom poseže zbog javno izrečenih stavova i od ljudi koji se povezuju s džamijom i njenim svetim prostorom'', kaže se u priopćenju Islamske zajednice.

Iz Islamske zajednice naglašavaju da se džamije ni u kom slučaju ne bi smjele dovoditi u vezu s nasilničkim i neprimjerenim ponašanjem, javlja MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close