Brenton Tarrant

Novi Zeland - Napadač na džamije optužen za 50 ubojstava

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2019. u 08:07 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv australskog državljanina Brentona Tarranta (28) koji je u napadu na dvije džamije u Christchurchu ubio 50 ljudi. 

Tarrant je prvotno optužen za ubojstvo, a sudac je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 točaka optužnice za ubojstvo i 39 optužbi za pokušaj ubojstva, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. ožujak. Nije se izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz kauciju. 

Tarrant je 15. ožujka ušao u džamiju Al Nnoor, u vrijeme molitve, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. 

Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je nastavio svoj masakr. 

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava. 

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.  

Kopirati
Drag cursor here to close