misteriozna ubojstva

Nerasvijetljena ubojstva na području HNŽ-a: Tko su Cicmilove i Hadžićeve ubojice?

Vijesti / Crna Kronika | 03. 01. 2016. u 11:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici MUP-a HNŽ-a na nedavnoj konferenciji za medije istaknuli su da je sigurnosna situacija u ovoj županiji zadovoljavajuća, te da je nije ozbiljno narušilo ni nedavno ubojstvo Božidara Cicmila u mostarskom naselju Rudnik.

Cicmila je, podsjetimo, likvidirao zasad nepoznati ubojica u garaži zgrade u kojoj je stanovao posljednjih mjeseci.

Motiv likvidacije

Od dana ubojstva (krajem listopada) do danas, ono još nije rasvijetljeno, a glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić u razgovoru za Oslobođenje konstatirao je da tim inspektora za krvne delikte svakodnevno operativno radi na rasvjetljavanju. Tijekom istrage utvrđeno je da je Cicmil usmrćen iz automatskog pištolja kalibra 7,65 milimetara. Prema informacijama kojima raspolaže policija, ubijeni je bio član crnogorskog kriminalnog miljea i dovodio se u vezu sa nekoliko prethodnih ubojstava. Tu se vjerojatno i krije motiv njegove likvidacije.

Ubojstvo vlasnika firme Moj taksi tek je drugo nerasvijetljeno na području HNŽ-a u posljednjih deset godina. MUPHNK-a dosad nije uspio rasvijetliti ni ubojstvo Emira Hadžića počinjeno u veljači 2008. u naselju Buna u južnom dijelu Mostara.

Obdukcijom izvršenom na tijelu Emira Hadžića pronađeno je sedam rana nastalih djelovanjem iz vatrenog oružja. Utvrđeno je i da je Hadžić likvidiran sa više hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih iz neposredne blizine. Policija je na mjestu ubojstva pronašla devet čahura, od kojih je Hadžića pogodilo njih sedam, svaka u gornji dio tijela - grudni koš, vrat i glavu. Ubojica je vjerojatno poznavao žrtvu, pozvavši ga da dođe na lokaciju Petak, gdje ga je i ubio.

Prema riječima Ljudevita Marića, osim MUP-a HNŽ-a, u rasvjetljavanje ovog slučaja bile su uključene i sigurnosne agencije iz Federacije BiH, ali Hadžićev ubojica ni osam godina kasnije nije poznat.

Suučesništvo

Hadžić je, inače, bio jedan od optuženih u sudskom procesu u slučaju ubojstva Blaška Knezovića, koji je ubijen u noći između trećeg i četvrtog veljače 2003. godine. I Knezović je, kao i Hadžić, ubijen u svom automobilu, parkiranom na makadamskom putu u blizini Širokog Brijega.

Za suučesništvo u ovom ubojstvu Sanja Vuleta iz Busovače osuđena je u mostarskom

Županijskom sudu na deset godina zatvora, dok su Emir Hadžić i Oliver Jakešević oslobođeni optužbe.

Protiv Hadžića istragu je vodilo i Tužiteljstvo BiH zbog sumnje da je umiješan u krađe i ilegalno prebacivanje automobila preko granice, te zbog krivotvorenja dokumenata za vozila.

Veza s ubojstvom

Grupa Zijada Turkovića (pravosnažno osuđenog na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina zbog teških kaznenih djela, op. a) dovodila se u vezu sa ubojstvom Emira Hadžića. Međutim, u konačnici Turković nije optužen za ovaj zločin.

Kopirati
Drag cursor here to close