Maline

Nema provjere respiratora, čeka se tužiteljstvo  

Priopćenjem za javnostu u nedjelju su se oglasili iz Agencije za javne nabavke BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 05. 2020. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Kurjak iz kompanje Sono Medical za N1 potvrdio je da ova kompanija neće sudjelovati u procesu provjere respiratora kupljenih u Kini dok Federalna uprava civilne zaštite ne provede zakonom propisanu javnu nabavku ove usluge.

''Nakon što je u petak Agencija za javne nabavke BiH otvorila postupak montiringa izbora ove kompanije za, kako su naveli iz FUCZ, pregled i servisiranje respiratora, iz kompanije Sono Medical još jednom su pojasnili da nikakav ugovor nije potpisan između njih i FUCZ, a da nakon posljednjih događaja neće ni biti, bez zakonski nužnih preduvjeta'', navodi N1.

Inače, u sjedništu Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) održava se sastanak oko afere “Respiratori”, odnosno sporne nabavke 100 medicinskih ventilatora preko firme "F.H. Srebrena malina" za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Navodno je, navodi N1, sastanak iniciran iz Tužiteljstva BiH radi eventualnog uključivanja ove institucije u predistražne radnje.

"Usljed cjelokupne situacije od važnosti za javno zdravlje Tužiteljstvo BiH u ovom slučaju može imati proširenu nadležnost. Nakon sastanka bir će poznato više detalja o tome na koji način će se Tužilaštvo BiH eventualno uključiti", reako je za N1 izvor blizak istrazi.

 


Priopćenjem za javnostu u nedjelju su se oglasili iz Agencije za javne nabavke BiH.

"U namjeri preventivnog djelovanja na spriječavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednom od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula još jedan monitoring (praćenje postupaka javne nabavke) povezan sa nabavom respiratora", objavili su iz ove Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close