Obustavljena istraga

Nema dokaza da je Kuntoš Dejtonski mirovni sporazum nudio na prodaju

Kuntoš traži i ispriku "za sve neprijatnosti nastale iznošenjem netočnih informacija'' u vezi s njegovim "privođenjem bez ikakvih osnova" u "spektakularnoj akciji u kojoj je MUPRS-a neopravdano trošio novac poreskih obveznika".
Vijesti / Crna Kronika | 25. 04. 2018. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republičko javno tužiteljstvo obustavilo je u veljači istragu protiv Željka Kuntoša (49), koga je policija RS-a privodila u studenom prošle godine zbog sumnje da je, kako su tada priopćili, pokušao da proda "original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku“.

U obrazloženju tužiteljstva o obustavljanju istrage navodi se da na osnovu rezultata provedene istrage nema dovoljno dokaza da je Kuntoš, došavši u posjed primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, tijekom 2017. nudio ga na prodaju za iznos od 100.000 KM ili neki drugi novčani iznos.

''Nije bilo dovoljno dokaza u prilog zaključka da je osumnjičeni, korištenjem svog utjecaja i položaja, kao pripadnik MUP RS raspoređen na poslove osobnog osiguranja štićenih osoba, zahtijevao nagradu za sebe korištenjem takvog službenog, odnosno društvenog položaja ili pretpostavljenog utjecaja, posredovao da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja.

Nijedan od saslušanih svjedoka ili neki drugi pribavljeni dokaz tijekom istrage nije potvrdio osnove sumnje da je osumnjičeni u citiranom vremenskom periodu predmetni dokument nudio na prodaju drugim osobama za određeni novčani iznos, iz čega se izvodi zaključak da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo trgovina utjecajem'', navodi se u obrazloženju Republičkog javnog tužiteljstva, čiji je jedan dio Kuntoš danas proslijedio medijima u BiH i zatražio da upoznaju javnost o obustavi istrage protiv njega.

Kuntoš traži i ispriku "za sve neprijatnosti nastale iznošenjem netočnih informacija'' u vezi s njegovim "privođenjem bez ikakvih osnova" u "spektakularnoj akciji u kojoj je MUPRS-a neopravdano trošio novac poreskih obveznika".

Dodaje i da je bio šef osiguranja predsjednika Narodne skupštine RS sedam godina, kod Dragana Kalinića i Dušana Stojičića, a ne samo "šofer“ Dragana Kalinića.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdio je tada da je taj bh. entitet "pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum''.

Međutim, pripadnici MUPRS-a su u prosincu prošle godine, nakon izvršenog vještačenja teksta "Dejtonskog mirovnog sporazuma'', pronađenog 31. listopada 2017. godine na Palama, utvrdili su da se ne radi o originalnom dokumentu.

Vještačenje je izvršeno na osnovu naredbe Posebnog odjeljenja republičkog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminaliteta Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske u Banjoj Luci.

Pripadnik MUPRS-a Željko Kuntoš pušten je 1. studenog da se brani sa slobode, jer su u entitetskom javnom tužiteljstvu smatrali da nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, a policija je sumnjala da je izvršio krivična djela trgovina utjecajem i krivotvorenjem ili uništavanje službene isprave.

Kopirati
Drag cursor here to close