Stojčić u Rumunjskoj

Ne žele ga izručiti BiH jer se boje smrtne kazne

Rumunjski sud odbija izručiti osumnjičenog za ratne zločine Zorana Stojčića.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 08. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski sud je odbio zahtjev da izruči osumnjičenog za ratne zločine Zorana Stojčića radi suđenja, jer bi se mogao suočiti s pogubljenjem, iako se smrtna kazna ne primjenjuje u Bosni i Hercegovini, objavio je BIRN.

Kako su u srijedu navečer kazali iz Apelacijskog suda u rumunjskom gradu Constanti, Sud odbija izručenje Zorana Stojčića Bosni i Hercegovini, gdje se sumnjiči da je pretukao jednog hrvatskog zatvorenika 1992. godine.

Rumunjski suci su odbijanje zahtjeva za izručenje od strane Ministarstva pravde BiH opravdali time što navodno nema dovoljno jamstava da se Stojčić neće suočiti s pogubljenjem u Republici Srpskoj ukoliko bude izručen i osuđen.

''I dalje postoje sumnje o ukidanju smrtne kazne i izvršenju smrtne kazne u Republici Srpskoj, kao i o poštovanju minimalnog jamstva pravne sigurnosti u kaznenim stvarima'', navodi se u presudi.

BIRNA ističe kako se smrtna kazna u Bosni i Hercegovini ne primjenjuje. Ustavni sud BiH naredio je prošle godine Republici Srpskoj da formalno ukloni svako spominjanje smrtne kazne iz Ustava, ali to još nije urađeno.

Suci iz Constante kazale su da su im bosanskohercegovačke vlasti dale pismena jamstva da osumnjičeni ne može biti pogubljen, jer u zemlji ne postoji izvršenje smrtne kazne. Ali, oni navode da “[ta jamstva] ne mogu smatrati dovoljno uvjerljivim/izričitim”.

Tužitelji su osporili odluku Suda iz Constante, a Visoki kasacijski sud, kao vrhovni sud u Rumunjskoj, sada će donijeti konačnu presudu o zahtjevu za izručenje. Ročište je zakazano za 22. rujna.

Prema Ministarstvu pravde BiH, jedan svjedok navodi da su Stojčić i drugi vojnici došli u kuću jednog čovjeka na području Dervente 5. svibnja 1992. odakle su odveli njega i njegovu majku i sestru, te ih zatvorili u fiskulturnu salu.

Tri vojnika, uključujući i Stojčića, došla su u tu prostoriju tijekom noći i izvela žrtvu na ispitivanje, tijekom kojeg ga je Stojčić navodno pretukao kako bi ga natjerao da otkrije položaj hrvatskih trupa. Pušten je nakon nekoliko tjedana.

Iz Okružnog tužiteljstva u Doboju su ranije Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da vode istragu protiv Stojčića zbog sumnje da je učinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“Stojčić se sumnjiči da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između organizovanih oružanih snaga Vojske Republike Srpske, s jedne strane, i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, na drugoj strani, tijekom 1992. godine na području općine Derventa, sudjelovao u fizičkom zlostavljanju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili lišeni slobode i zatvoreni u fiskulturnu salu Osnovne škole”, rekli su u Okružnom tužiteljstvu.

Stojčić živi u Constanti oko deset godina, nakon što je pet godina živio u Švedskoj i dobio državljanstvo te zemlje. Oženjen je Rumunjkom i vodi firmu u Constanti.

Stojčića je rumunjska policija uhitila krajem svibnja 2019. godine, nakon zajedničke operacije imigracijske službe u Constanti i Rumunjskog centra za međunarodnu policijsku suradnju, po potjernici iz BiH.

On je pušten iz jednomjesečnog pritvora uz jamčevinu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close