Suđenje

Planiranje terorističkog napada: gdje su se skupljale selefije

Saznanja o “paramesdžidu” u kući Edina Hastora
Vijesti / Crna Kronika | 17. 10. 2018. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedok Državnog tužiteljstva je rekao kako su postojale informacije da objekt Edina Hastora služi kao “paramesdžid” u kojem se petkom obavljao džuma-namaz. 

Nedim Ferto iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je ispričao da je s kolegama radio na ovom predmetu i da su se prije nekoliko godina pojavile informacije o “paramesdžidu” u prizemlju kuće u sarajevskom naselju Pofalići koju koristi Hastor, piše Birn.

“Skupljali su se pripadnici selefijskog pokreta petkom, gdje su klanjali džuma-namaz. Dio njih je bio u Siriji, a po povratku su nastavili da posjećuju taj objekt, dok su neki prestali dolaziti”, kazao je svjedok.

Spomenuo je kako su početkom travnja ove godine krenuli u pronalazak Maksima Božića, za kojeg su postojale informacije da se nalazi u Hastorovoj kući, a sve po naredbi Suda BiH, i da su po dolasku pred objekt na podzidu prekoputa vidjeli sprejem nacrtani simbol Islamske države.

“Hastor je tom prilikom rekao da su spavali. Čuo sam da kolege govore: ‘Evo i drugog.’ Maksim Božić je kasnije pojasnio da su tu spavali”, istaknuo je svjedok.

U spavaćoj sobi, u ormaru je, prema njegovim riječima, pronađena maskirna uniforma i lovački nož, a kolege su, kako je dodao, u fotelji pronašli automatsku pušku, 12 okvira, više od 400 metaka, sedam ručnih bombi i jurišne prsluke.

“Postojale su informacije da je Božić iznajmio automobil u rent-a-car agenciji, ali da ga nije vratio. Pronađene su tablice od tog vozila. Kolege su našle pisma razmjenjivana s Mevlidom Jašarevićem”, naveo je svjedok i dodao da je na zidu u unutrašnjosti kuće sprejem nacrtana zastava Islamske države.

Optužnica tereti Božića da je od sredine lipnja 2017. do 10. travnja 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Hastor je, prema optužnici, u ožujku 2018. osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, streljivo i vojnu opremu.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok je naveo kako misli da je Hastor kazao da je njegovo oružje koje je pronađeno u fotelji, da ne zna što piše na ispisanim simbolima, ali da zna da predstavljaju Islamsku državu.

Za pronađena pisma u kući svjedok nije mogao reći da li je Jašarević iz zatvora pisao Hastoru ili je bilo obratno, te da su izuzeti rokovnici i ostali materijali.

Mevlida Jašarevića je Sud BiH pravomoćno osudio na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada u listopadu 2011. na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak suđenja je 22. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close