Tragedija

Napadač u Đakovu je nosio pištolj u crnoj torbici

Svaki put kad bi dolazio, a bilo je to nekoliko puta tjedno, nosio bi hrpu papira i fascikle koje je pokazivao svojoj socijalnoj radnici Blaženki Poplašen (50).
Vijesti / Crna Kronika | 09. 07. 2019. u 19:02 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna osoba je ubijena danas u Centru za socijalno zbrinjavanje u Đakovu kada je naoružani muškarac pucao na dvoje socijalnih radnika,

Portal 24sata.hr piše da je napadač Andrija D. (59). On je, kako navodi portal, ušao oko 12 sati u Centar za socijalnu zbrinjavanje, pozdravio zaštitara i ušao u kancelariju socijalne radnice.

Nitko ga nije pregledao

Svaki put kad bi dolazio, a bilo je to nekoliko puta tjedno, nosio bi hrpu papira i fascikle koje je pokazivao svojoj socijalnoj radnici Blaženki Poplašen (50). Ovog puta nosio je i crnu torbicu u kojoj je sakrio pištolj.

Kako piše 24sata.hr, prenose Nezavisne, upucao ju je bez milosti pa teško ranio njenog kolegu i pravnika Ivana Pavića (35). Hitna pomoć ga je prevezla u KBC Osijek, gdje ljekari daju sve od sebe da preživi.

"Naš zaštitar nije čuo pucnjeve. Dotrčao je kolega i rekao mu za napad pa je on odmah otišao po pribor za prvu pomoć kako bi pomogao ljudima ",rekao je Šimun Buzov, član uprave zaštitarske komapnije Securitas.

Dodao je da njihovi radnici ne nose oružje te da nisu pregledali ljude koji dolaze i da li oni imaju kakvo oružje. Ubojica je u međuvremenu pobjegao biciklom. Prvih nekoliko sati Đakovčanima su savjetovali da ne izlaze iz kuća i ne posjećuju Strossmayerov park, koji se nalazi sjeverno od CZSS-a. Ulicama su cijelo vrijeme kružili temeljni policajci, kao i specijalna policija, koja je stigla iz Osijeka. U jednom trenutku opkolili su i kuću u kojoj ubica živi, u Ulici Ante Starčevića, ali on nije bio tu.

"Ne poznajem napadača, no dobro poznajem pravnika koji je na operaciji u Osijeku. Građani su uznemireni, a pogotovo ljudi koji rade u gradskim službama. Mi nismo željeli riskirali i pustili smo ljude kućama", rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i osudio krvoproliće čovjeka kojem je grad pomagao.

Ubijena socijalna radnica bila je, kako se može čuti od susjeda, socijalna radnica svom ubojici, koji nije bio poslovno sposoban. U Centar za socijalno zbrinjavanje ubojica je dolazio gotovo svakodnevno, pa je ondje bio dobro poznat svim zaštitarima.

Iz toga ga razloga, kako pretpostavljaju, na ulazu u centar više nisu niti pregledavali. Svaki put bi bio nervozan, no oni koji su ga poznavali kažu da je to za njega bilo normalno stanje, piše hrvatski portal.

Što je bio okidač za zločin, nije poznato, kao ni to da li je već prije ulazio u sukob sa svojom socijalnom radnicom.

Obiteljski problemi

Od mještana s kraja grada, gdje je živio s bolesnim ocem, može se čuti kako je oduvijek bio problematičan. Navodno je bio sklon alkoholu, nije radio, a zbog čega je primao socijalnu pomoć, nije poznato.

"Sjećam se jednog slučaja kad se potukao na gradskim bazenima, u ulici u kojoj živi. Kad su ga policajci došli smiriti, jedva su ga uspjeli svladati. Jak je kao bik i dugo im je trebalo da ga utrpaju u maricu", ispričao je jedan Đakovčanin za 24sata.hr.

Zbog svojih nepodopština, kažu, spretan je kao mačka i teško će ga pronaći. Naime, svi su problemi, pričaju komšije, počeli nakon što mu je umrla majka, koja je s njim i ocem živjela u kući. Nedugo nakon toga je u njoj izbio i požar. Napadač ima brata blizanca, koji živi u Hrvatskoj, te brata i sestru u Njemačkoj. Je li bio u braku, nije poznato, no iz jedne veze ima dvije odrasle kćerke.

O problemima u konkretnom slučaju nije željela govoriti vidno uznemirena ministarka demografije i socijalne politike Nada Murganić, koja je hitno stigla u Đakovo. Obitelji ubijene radnice izrazila je sućut i dodala kako se nada da će liječniučiniti sve da spase život ranjenog pravnika.

"Uvijek kad se takvo što dogodi, oči su uprte u nas. Mi se osjećamo kao da smo sami sa svojim korisnicima koji imaju teške probleme. Mi nismo otok. Tražimo da i drugi čine kao što i mi činimo. Ovo je humani poziv, no on je postao pretežak i svi trebamo djelovati. Nama je cilj pomoći građanima, a ne da dođe do ovakve bezizlazne situacije", kazala je Murganić.

Dodala je kako je socijalnih radnika, zbog silnih problema, sve manje te na nekim mjestima ponavljaju konkurse. Napadi na njih su sve češći te je dodala kako je to sramota jer oni jedini pomažu baš svima. Zbog svega će se potruditi pojačati sigurnost svih socijalnih radnika.

"Mi u centrima imamo zaštitare, ali morat ćemo ugraditi detektore metala ili slično. Osobe koje imaju nekakve teže zdravstvene smetnje ne bi smjele tako šetati po gradu", kaže Murganić.

Kopirati
Drag cursor here to close