Dugo čekanje procesa

Nakon više od dvije godine od smrti pješaka, potvrđena optužnica protiv Semira Efendića

Efendić se oglasio na svom Facebook profilu navodeći da ne želi komentarati razloge potvrđivanja optužnice sada.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 07. 2020. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Općinski sud optužnicu protiv Semira Efendića, načelnika sarajevske Općine Novi Grad, potvrdio gotovo dvije i po godine nakon prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao pješak, glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo kaže da je razlog ovako dugog vremenskog perioda opravdan zbog nedostatka vještaka sudske medicine.

Efendić se oglasio na svom Facebook profilu navodeći da ne želi komentarati razloge potvrđivanja optužnice sada.

Problem s nalazom vještaka

“Problem je bio s nalazom vještaka, što nam inače predstavlja problem zbog nedostatka osoblja te struke. Optužnica je podignuta kada se stekao uvjet. Ovo nije predmet pritvorskog tipa, da se morao hitno rješavati. Ne kažem da nije predugo, ali su razlozi opravdani”, rekla je Sabina Sarajlija, glavna županijska tužiteljica.

Ona je kazala da nije krajnje zadovoljna radom i brzinom u svim predmetima, ali da je sigurna da ovo tužilaštvo daje maksimalne napore za veću ekspeditivnost, piše BIRN.

“Nije uvijek sve do nas, kako se u javnosti obično predstavlja, iako uvijek može bolje”, rekla je Sarajlija.

Semir Efendić je na svom Facebook profilu napisao da smatra da je dobro da ovaj slučaj dobije i svoj sudski epilog.

“Zašto je proces pokrenut baš sada ja ne bih komentirao, svaki pojedinac, a i javnost će, svakako, izvući vlastite zaključke. Pravni aspekt tog slučaja je najvažniji i u tom smislu ću postupati. S aspekta zakona, sve do izricanja pravosnažne sudske presude koja bi to eventualno onemogućavala, posao načelnika mogu vršiti neometano”, poručio je on.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala (TI), za BIRN BiH je kazala da je optužnica, sudeći po datumu počinjenja kaznenog djela, morala biti mnogo ranije podignuta.

“Kod nas svi postupci u kaznenim djelima kada su u pitanju politički funkcioneri, ili se odugovlače ili tempiraju s nekim povodom kada se za to pojavi pravi trenutak. Nažalost, i unutrašnje strukture pravosuđa u BiH služe političkim partijama vrlo često. Generalno, imamo problem neusklađene prakse kada i što će se procesuirati i što su prioriteti. Ne kažem da je ovaj proces jedan od njih, ali ništa nije isključeno”, smatra Korajlić.

Duga istraga

Sarajevski odvjetnik Vlado Adamović smatra da period od počinjenja djela do optužnice jeste dug, ali vjeruje da su za to “krive” procesne radnje.

“Nije neobično da istraga u slučajevima prometnih udesa traje dugo, a da li je tempirana ili ne, to nije moje da objašnjavam. Zna se često desiti da zbog nalaza vještaka istrage traju dugo, a ne treba zaboraviti da već pola godine imamo i probleme s virusom COVID-19, koji je usporio sve u ovoj zemlji”, rekao je Adamović.

Kako je priopćeno iz Suda, Efendić se tereti da je, kao sudionik u saobraćaju, iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe, tako što je 17. ožujka 2018. godine u popodnevnim satima, vozeći automobil Golf V i krećući se iz pravca naselja Grbavica prema ulici Zagrebačka, dolaskom na raskrsnicu prednjim desnim dijelom svog automobila udario i oborio pješaka inicijala E.S., koji je od zadobivenih povreda preminuo.

U trenutku nesreće Efendić je vozio službeni automobil.

Efendić je nakon nesreće lišen slobode, a dan kasnije pušten uz obrazloženje da nije bilo zakonskog osnova za zadržavanje u pritvoru.

Kopirati
Drag cursor here to close