Užas u Kini

Na ultramaratonu se nasmrt smrznuo 21 trkač

U utrci je ukupno sudjelovalo 172 ljudi, a u nedjelju je 151 trkač bio na sigurnom. Nestalih nema, a potvrđen broj žrtava je 21.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 05. 2021. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stringer / Tragedija u Kini

Stravična katastrofa dogodila se ovog vikenda u sjeverozapadnoj Kini gdje se nasmrt smrznuo 21 maratonac, javlja Reuters.

U provinciji Gansu se održavao ultramaraton, utrka od 100 kilometara koja je počela u subotu u devet ujutro, a nekoliko sati kasnije trkači su stigli u planinski dio maratona gdje su ih dočekali užasni vremenski uvjeti.

Tuča, ledena kiša i strašno niske temperature dovele su do pothlađivanja kod mnogih trkača, a neki su i odustali od utrke poput Mao Shuzhi, koja je za Reuters otkrila kako je odustala na 24. kilometru utrke kada je počela stizati na veću nadmorsku visinu.

''Kiša je postajala sve jača i jača. Na početku mi je bilo žao što sam odustala, no i prije sam imala problema s hipotermijom, a kada sam vidjela jaki vjetar i kišu kroz hotelski prozor, bila sam presretna što sam napravila tu odluku'', rekla je Shuzhi.

Preko 1200 spasioca ubrzo se angažiralo kako bi pronašli trkače, a u pomoć su im stigle i bespilotne letjelice te su koristili radare i termalno snimanje, prenose 24 sata.

U utrci je ukupno sudjelovalo 172 ljudi, a u nedjelju je 151 trkač bio na sigurnom. Nestalih nema, a potvrđen broj žrtava je 21.

Temperatura se kretala i do šest stupnjeva Celzijusevih, no veće probleme je stvarao vjetar zajedno s padalinama. Dan uoči utrke bio je jako vruć, a iako je prognoza najavljivala srednje teške padaline, svi su vjerovali kako će ih biti i manje od toga zbog toga što je u ovom dijelu godine taj dio Kine uglavnom bez padalina.

Ipak, optužbe na račun tamošnjih vlasti ne staju pristizati, a otkrivene su i poruke koje su trkači slali u grupni razgovor na WeChat aplikaciji.

''Vjetar je prejak, naše deke su rastrgane'', napisao je jedan, a pristizale su i poruke koje su otkrivale kako su se brojni trkači izgubili u takvim vremenskim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close