Krivo optužen

Kadić tužio BiH, traži naknadu od 60.000 KM

U sudnici nije priopćena visina odštetnog zahtjeva, a nakon ročišta punomoćnik Nanić je kazao da je visina zahtjeva oko 59.000 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 10. 2021. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Zijada Kadića, koji je u siječnju 2020. godine pravomoćno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civila u Bosanskoj Krupi.

Zakonski zastupnik Zijada Kadića, Zlatan Nanić je rekao da u cijelosti ostaje kod tužbenih, kao i činjenično-pravnih navoda koji su detaljno obrazloženi u pisanom podnesku.

On je u sudski spis uložio dokumente u cilju dokazivanja osnovanosti visine tužbenog zahtjeva, prenosi Detektor.ba

"Svi dokazi se ulažu na okolnosti nezakonitog sudskog postupka od strane BiH, lišenje slobode, trajanja mjera zabrane i dužine trajanja sudskog postupka, što je sve rezultiralo oslobađajućom presudom", naveo je punomoćnik Nanić.

U sudnici nije priopćena visina odštetnog zahtjeva, a nakon ročišta punomoćnik Nanić je kazao da je visina zahtjeva oko 59.000 KM.

Predložio je saslušanje Kadića, kao i dva svjedoka te vještačenje po vještaku neuropsihijatru i vještaku ekonomske struke. Pojasnio je da će se svjedoci saslušati na okolnosti uhićenja, troškova suđenja, određivanja mjera zabrane, troškova cestarine autoceste te ishrane.

Kadiću je za ratne zločine suđeno s Jadrankom Šaranom i Samirom Šabićem. Sva trojica su pravomoćno oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.

Pomoćnica pravobranitelja BiH Fahreta Delić je rekla da su navodi iz tužbe neosnovani jer je pritvor određen na osnovu zakona.

"Tako da nema mjesta stavu da se radi o nezakonitom lišenju slobode, kako je to navedeno u aktu tužitelja", dodala je Delić.

Ona se usprotivila saslušanju predloženih svjedoka, smatrajući da do danas nisu prezentirani dokazi o navedenim troškovima, dodavši da Pravobraniteljstvo neće imati svojih dokaznih prijedloga.

Iduće ročište, kada će se saslušati svjedoci i vještaci, održat će se 24. veljače 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close