Akcija protiv kriminalaca

MUP Kosova: Na blindirana policijska vozila pucali iz vatrenog oružja i bacali ručne bombe

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla priopćio je da je današnja akcija policije bila usmjerena protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koga drugog
Vijesti / Crna Kronika | 13. 10. 2021. u 18:04 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla priopćio je da je današnja akcija policije bila usmjerena protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koga drugog, javlja Anadolu Agency (AA).

Svecla je na konferenciji za novinare s direktorima Policije i Carine Kosova, kazao da je akcija bila uspješna, te da je zaplinjena roba i uhapšene su osobe uključene u šverc. Poručio je da će sve osobe, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, biti suočene sa snagom zakona.

Ministar je kazao da su i novinari danas bili mete napada bijesnih kriminalaca.

Foto: Anadolija / MUP Kosova: Akcija je bila protiv kriminalaca, a ne protiv bilo koje nacionalnosti 

''Ova operacija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalnosti. Ova operacija je usmjerena protiv kriminalaca koji su švercali ilegalnu robu na teritoriju Kosova. Dozvolite mi da vas obavijestim da je tužitelj u predmetu Srbin, sudac za prethodni postupak je Srbin, pripadnici Jedinice za brzo reagiranje u Sjevernoj Mitrovici su većinom Srbi. Većina uhićenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Dakle, nema govora o bilo kakvoj državnoj represiji protiv bilo koga", rekao je Svecla.

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti rekao je da je operacija koja je danas izvedena rezultat jednogodišnje istrage. Kazao je da je današnji pretres bio planiran na 26 različitih lokacija u regiji Peći, Prištine, Južne i Severne Mitrovice, ali zbog otpora građana na sjeveru, na osam lokacija operacija nije izvedena. U vezi s istragom o švercu, uhićeno je osam osoba i za deset drugih se traga, kazao je Mehmeti.

Istaknuo je da je zbog reakcije suprotstavljanja policijskoj akciji, policija bila primorana da pošalje Specijalne policijske postrojbe u Severnu Mitrovicu i da je tijekom sukoba lakše ozlijeđeno deset policajaca. Također je ozlijeđen jedan građanin koji je, kako je kazao, ranije kažnjavan za krađu, a i nekoliko vozila je oštećeno.

''Tijekom operacije i povratka policijskih i carinskih postrojbi bilo je napada na njih od strane nekih građana. Ovi napadi su praćeni direktnim hicima iz oružja, bacanjem ručnih bombi, bacanjem šok bombi", rekao je Mehmeti.

Direktor policije je pokazao fotografije na kojima se vidi da su blindirana policijska vozila gađana iz vatrenog oružja i ručnim bombama.

Ministar Svecla je reagirao i na izjavu visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella, koji je današnju akciju u Sjevernoj Mitrovici nazvao jednostranom i nekoordiniranom. Kazao je da su akciju sproveli Policija, Carina, Kosovska obavještajna agencija, dok je KFOR unaprijed obaviješten, te da "ako neko misli da bi trebalo imati koordinaciju s Beogradom da bi se udarilo na one koje Beograd štiti u kriminalu, onda je to pogrešan pristup".

Kopirati
Drag cursor here to close