Uvjetne kazne

Mostarski ginekolozi proglašeni krivim za smrt bebe

Vijesti / Crna Kronika | 13. 02. 2014. u 11:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Mostaru danas je nepravomoćnom presudom proglasio krivima mostarske ginekologe Darku Kneževića, Ivana Bušića i Anu Bošković za nesavjesno liječenje i pogrešno postupanje prema trudnici A. Š. iz Međugorja zbog čega su ugrozili njezin život, a nerođena beba je umrla.

- Kneževiću je izrečena uvjetna zatvorska kazne od osam mjeseci, Bušiću od šest, a Bošković od četiri mjeseca - javlja Dnevni avaz.

Ove kazne neće se izvršiti ako nakon donošenja pravosnažne presude u roku od godinu i pol do tri godine ne počine novo kazneno djelo.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a istaknuli su kako su zadovoljni presudom, a o žalbi će odlučiti nakon što službeno dobiju otpravak te presude.

Okrivljeni se nisu očitovali o tome hoće li podnijeti žalbu, a tijekom suđenja su se izjasnili da nisu krivi.

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru optužnicu za kazneno djelo nesavjesnog liječenja protiv troje mostarskih ginekologa podiglo je 1. srpnja 2011. godine, a po prijavi bliskog srodnika, odnosno djevera oštećene A. Š.

Suđenje je počelo u listopadu prošle godine, a neprovomoćna presuda izrečena je danas.

Optužnica je mostarske ginekologe teretila da su u vremenskom razdoblju od 12. do. 13. veljače 2011. u Mostaru “postupili suprotno zdravstvenim propisima, odnosno svojim postupcima ugrozili život i zdravlje ljudi, u ovom slučaju trudnice i njezina nerođenog djeteta”.

Naime, iako je prema CTG snimci i mišljenu dr. Bušića i dr. Bošković trudnica bila spremna za porod, dr. Knežević, koji je vodio njezinu trudnoću, u telefonskom je razgovoru doktorima, uz prijetnju disciplinskim postupkom, kazao da ne porađaju trudnicu već da je vrate na Odjel patologije i prate njezino stanje, a ako dođe do poroda da to učini dr. Bošković.

- Nakon vraćanja pacijentice na Odjel patologije, dok je nerođena beba bilo još živa, došlo je do pogoršanja stanja što je utvrđeno na ponovno urađenoj CTG snimci dana 13. veljače oko 5 sati, kada je utvrđena smrt bebe - pisalo je u optužnici.

Kopirati
Drag cursor here to close