Proslijeđeno Tužiteljstvu

Mostar: Podignuta optužnica protiv deset osoba koje se terete za krijumčarenje ljudi

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 01. 2018. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s krijumčarenjem ljudi.

Optužnica je podignuta protiv: Nikole Hrstića, Ljube Hercega, Zdravja Kordića, Ante Hercega, Stojislava Šunjića, Ljube Prlića, Joea Primorca, Kristijana Buntića, Ivice Šunjića i Zdravka Grizelja, koji se terete da su u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, od kolovoza do studenog 2014. godine, kao grupa organizirana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata, državljana R Turske, kroz teritoriju BiH preko državne granice u R Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Europske unije.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Hrstić kao organizator i rukovodilac grupe angažirao i ostale pripadnike grupe u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Republike Turske sa područja BiH na teritoriju R Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno sa državljanima R Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti optuženom Hrstiću plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice.

Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažirao ostale optužene, koji su u ovoj organiziranoj grupi imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili ilegalne migranate preko državne granice na teritoriju R Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama zapadne Europe.

Navedene radnje predstavljaju kazneno djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close