Sarajevo

Necijepljena djevojčica umrla od morbila

Djevojčica je dva tjedna bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega. Nije bila cijepljena.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 03. 2019. u 12:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, s teškim plućnim komplikacijama, umrla je na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), priopćio je KCUS.

Mala pacijentica bila je hospitalizirana na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a tri tjedna, od čega je dva tjedna bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega. Djevojčica nije bila cijepljena.

Veliki broj necijepljene djece

Morbili su cijepljenjem preventivna bolest i žalosno je da u današnje vrijeme postoji veliki broj necijepljene djece, ističu iz KCUS-a.

U KCUS je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici KCUS, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je.

Svakoga dana na Kliniku za infektivne bolesti KCUS javi se više od deset novih pacijenata s morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Vrlo je moguće da će epidemija u sljedećim danima imati intenzivniju sliku.                 

U Kantonu Sarajevo trenutno je 113 osoba koje su zaražene morbilima, 20 posto njih čine djeca mlađa od dvije godine, a prvi slučaj zabilježen je 22. siječnja, potvrdili su danas na press-konferenciji predstavnici nadležnih kantonalnih zdravstvenih institucija.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo koje su najmnoguljudnije i najgušće naseljene, a zbog toga pozvani su nadležni u drugim kantonima da poduzmu adekvatne mjere jer se može očekivati prenošenje tog zaraznog oboljenja i na ostale dijelove Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo ta bolest može se spriječiti cijepljenjem kod djece do 12 mjeseca, što je i doprinijelo da je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen, ali da bi postojao takozvani kolektivni imunitet koji bi štitio i djecu koja iz opravdanih razloga ne mogu biti cijepljena potrebno je da je 95 posto stanovništva cijepljeno.

Moguće da oboli 60 tisuća ljudi

Međutim, u Federaciji BiH 60,2 posto populacije je cijepljeno, što je izuzetno niska razina imunizacije.

Zakon je propisao novčane kazne za roditelje koji ne cijepe svoje dijete, ali ne postoji daljnja zakonska odredba koja bi primorala roditelje na cijepljenje jer se veliki broj njih odlučuje radije platiti novčanu kaznu, ali ne i cijepiti dijete.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav podsjetila je da je epidemija proglašena još 2015. godine kada je zabilježeno 1.500 oboljelih u KS i od tada je u endemijskom području.

Iznijela je i podatak da među oboljelima ima djece čije majke nisu cijepljene i na njih nije prenijeta imunizacija te je jasno kazala da je jedina mjera cijepljenje.

 


Novinarima se obratila i šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstveno KS Aida Pitić koja je napomenula da su ekipe Zavoda stalno na terenu i provjeravaju prijave čime se i potvrdilo da je nedovoljna pokrivenost imunizacijom problem koji je regiju nakon nekoliko desetljeća dočekao.

Dodala je da su svi oboljeli iz skupine necijepljeni, a među njima su i adolescenti koji nisu cijepljeni, te je podsjetila da je procjenom rizika utvrđeno da u skupini osoba starosne dobi od nula do 30 godina ima oko 120.000 stanovnika.

''Budući da je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto u KS teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 stanovnika. Nadamo se da do toga neće doći'', zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close