Ka EU

Mladići iz Bihaća i Egipta prebacivali skupine migranata preko rijeke

U izvršenju kaznenog djela, počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika policije MUP-a RS
Vijesti / Crna Kronika | 12. 05. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri osobe, jedan državljanin Egipta i dva državljanina BiH, terete se za organizirano krijumčarenje veće skupine ilegalnih migranata sa područja Egipta, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  1. Ahmed Ghabir Mahmud Fethallah, rođenog 1991. godine u Egiptu
  2. Duraković Alana, rođenog 1997. godine u Bihaću
  3. Bakrač Amira, rođenog 1997. godine u Bihaću.

Optuženi se terete da su djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje skupine od najmanje 15 ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su ilegalno boravili u BiH.

Optuženi se terete da su se organizirali i sudjelovali u transportu ilegalnih migranata sa područja Bihaća, prema riječnoj granici sa R Hrvatskom na rijeci Savi, te izvršili nabavku čamaca za ilegalni prelazak migranata sa ciljem njihovog prebacivanja u R. Hrvatsku, te dalje prema drugim zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U izvršenju kaznenog djela, počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika policije MUP-a RS, koji su pronašli ilegalne migrante na obali rijeke Save, u blizini Kozarske Dubice, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te lišili slobode počinitelje kaznenog djela.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo –organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenja migranata iz članka 189. KZ BiH.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close