Golim rukama

Mještani sami obranili kuće u Željuši

Vijesti / Crna Kronika | 09. 08. 2012. u 11:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani naselja Željuša kod Mostara u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo noćas su samo zahvaljujući vlastitim snagama spasili svoje domove od požara jer se vatrogasci cijelu noć nisu odazvali na pozive u pomoć, javlja dopisnik Srne iz Mostara.

Stanovnici Željuše rekli su Srni da je noćas oko 3.00 sata požar došao do kuća te da su prema vatrogascima uputili na stotine poziva, ali da pomoć nije stigla.

Kada su iz Vatrogasne službe dobili odgovor da nema vozila i vatrogasaca i da se nalaze na drugom terenu, mještani su zvali mostarsku policiju, potom i Federalnu policiju, ali ostali su prepušteni sami sebi.

"Žalosno je da više od tri sata nije bilo pomoći niotkud. Golim rukama smo uspjeli spasiti kuće. Mislili smo da ćemo izgorjeti. Ne želimo vjerovati da nitko nije htio pomoći, ali činjenice govore drugačije. Sigurno je da nismo među prioritetima", navode ogorčeni mještani.

Na svu sreću, tvrde mještani Željuše, vjetar je vatru okrenuo na drugu stranu te tako nisu izgorjele kuće. Stanovnici navode da im je u ranim jutarnjim satima u Vatrogasnoj službi rečeno da je prema njima upućeno jedno vozilo, koje se na putu prema naselju pokvarilo.

Direktor Vatrogasne jedinice Mostar Petar Jurić rekao je Srni, nakon što je provjerio pojedinosti, da su vatrogasci u Željušu upućeni oko 5.30 sati.

"U ovakvim situacijama ne smije se gledati gdje tko živi i tko je tko i mi na to ne gledamo, nego nastojimo svugdje stići u pomoć", rekao je Jurić i naglasio da je situacija na terenu vrlo teška i da su vozila i oprema stari i često se kvare.

Naveo je da su prethodnog dana vatrogasci u četiri navrata gasili požar u Željuši, te da su cijelu noć branili kuće u mjestu Kuti-Livač gdje veliki požar gori već nekoliko dana.

Na tom lokalitetu požar je još aktivan, a u pomoć je stigao i helikopter Oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close