VSTV

Milena Rajić razriješena s pozicije sutkinje Općinskog suda Sarajevo

Protiv Milene Rajić je u sarajevskom Kantonalnom sudu u tijeku sudski postupak gdje joj se u predmetu ''Kurir'', skupa s još sedam osoba, sudi za nezakonitu uknjižbu nekretnina
Vijesti / Crna Kronika | 10. 03. 2020. u 18:44 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o razrješenju dužnosti Milene Rajić, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti, a nakon što je Drugostupanjska disciplinska komisija uvažila žalbu Ureda disciplinskog tužitelja u odnosu na ranije izrečenu mjeru.

Kako je priopćeno, VSTV je imao u vidu ''ponašanje tužene tijekom disciplinskog postupka, njenu raniju disciplinsku odgovornost i nepoštivanje organa VSTV-a BiH te s obzirom na stupanj javne štete koja je prouzročena počinjenjem disciplinskog prekršaja i kojim je, posljedično, narušeno povjerenje tužene u njen pravilan i zakonit rad, a tim i rad Općinskog suda u Sarajevu''.

''Vijeće kao cjelina smatra da se niti jednom drugom disciplinskom mjerom ne bi postigla svrha kažnjavanja kako specijalne, tako ni generalne prevencije'', priopćeno je.

Za najtežu disciplinsku mjeru, kako je obrazloženo, VSTV se opredijelio kako bi se njenim izricanjem demonstriralo pravosuđu, nositeljima pravosudne funkcije, profesionalnoj zajednici u cjelini, kao i građanima i široj javnosti, da pravosuđe i njegovi najviši organi imaju odlučnost i odgovornost da sankcioniraju svoje članove za sve oblike narušavanja integriteta i digniteta sudačke funkcije, odnosno narušavanja povjerenja u pravilan i zakonit rad pravosuđa.

Protiv Milene Rajić je u sarajevskom Kantonalnom sudu u tijeku sudski postupak gdje joj se u predmetu ''Kurir'', skupa s još sedam osoba, sudi za nezakonitu uknjižbu nekretnina, odnosno da je bila pripadnica skupine koja je optužena da je nelegalnim radnjama izdala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Skupinu je, prema navodima optužnice, organizirao odvjetnik Ismet Hamzić te je preko službenika Suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Osim ovog postupka, Rajić je optužena u predmetu “Pravda”, skupa s Alijom Delimustafićem i još 30-ak osoba, za organizirani kriminal i više drugih krivičnih djela.

Delimustafić se optužnicom tereti da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu skupinu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, a počinjenjem djela, prema navodima Tužiteljstva, optuženi su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset milijuna maraka.

Rajić je u travnju 2017. suspendirana s pozicije suca u Općinskom sudu.

Navedena Odluka VSTV-a je konačna, a sudac koji je razriješen dužnosti odlukom Vijeća može uložiti žalbu Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close