Neredi

FBiH: Migranti svaki dan počinili najmanje jedno krivično djelo

Prema najnovijim podacima Federalne uprave policije, do studenog ove godine na području Federacije BiH migranti su počinili 292 krivična djela.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 12. 2020. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo mladića Jasmina Berovića u naselju Otes ukazalo je na činjenicu da su migranti u Bosni i Hercegovini postali jedan od većih sigurnosnih problema. U prilog tome govore i statistički podaci prema kojima migranti u Federaciji BiH dnevno počine najmanje jedno krivično djelo, piše Dnevni avaz.

Krvavi napad

Naime, prema najnovijim podacima Federalne uprave policije, do studenog ove godine na području Federacije BiH migranti su počinili 292 krivična djela, a uhićeno ih je njih 191. Broj prekršaja koje su počinili migranti iznosi 225.

Najviše krivičnih djela počinjeno je u Unsko-sanskom kantonu, Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje je i najveća koncentracija migranata. Neka od krivičnih djela su ubojstva, pokušaji ubojstva, tuče i teške krađe i razbojništva te preprodaja droge.

U Bihaću su 30. rujna ove godine afganistanski migranti napali pakistanske i dvojicu ubili. U napadu je bilo 18 ozlijeđenih.

Vlasti BiH zatražile su od Srbije i Kosova izručenje dvojice migranata koji se sumnjiče da su 17. studenog ove godine u sarajevskom naselju Otes sudjelovali u ubojstvu Jasmina Berovića te u pokušaju ubojstva još dvojice mladića. U Srbiji je uhićen Marokanac S. E. D. (31), koji se krio u jednom hostelu. Drugi migrant uhićen je u Prištini, a za trećim se traga.

Krvavi napad se odigrao ispred ugostiteljskog objekta ''Caffe Bar Nelly'' u ulici Barska u naselju Otes. Migranti su pravili probleme u kafiću, čiji je vlasnik brat Berovića, koji nije želio da ih usluži zbog policijskog sata.

U sukobu s trojicom migranata nastradao je Jasmin Berović, dok su teške ozljede zadobili Husein Džilić i Tarik Džamalija. Berović je usmrćen s više uboda nožem.

Napadao žene

Na Ilidži je u Kasindolskoj ulici Marokanac Halid Amravi (20) nožem ubio migranta Otomana Silana iz Maroka. Amravi je pritvoren i čeka početak suđenja.

U Sarajevu su uhićena dvojica migranata iz Alžira Lotfi Fandiju (25) i Aimenu Abdougabru (18) zbog sumnje da su ubili migranta na Ilidži. Tijelo migranta pronađeno je u rujnu ove godine na prilaznom putu pored kuće u ulici Vreoca. Ruke su mu bile vezane plastičnim vezicama pa se sumnja da je zarobljen i ubijen.

U Zenici je uhićen 28-godišnji migrant iz Maroka koji je presretao žene u Štrosmajerovoj ulici. Prijeteći nožem, on je 2. studenog u 7 sati ujutro presreo Zeničanku koju je oborio na tlo i oteo joj torbu. U istoj ulici 5. studenog presreo je maloljetnicu kojoj je, prijeteći nožem, oteo mobitel i tri marke.

Djevojke ubadali nožem

Naoružani noževima, migranti svakodnevno napadaju građane otimajući im novac i mobitele, navodi Avaz. U sarajevskom naselju Dobrinja 26. studenog migrant je nožem ozbiljno ozlijedio djevojku kojoj je oteo mobitel.

Građani se još sjećaju napada u Vilsonovom šetalištu, gdje su 31. srpnja ove godine opljačkane dvije djevojke. Migrant je jednu od njih zarezao nožem po vratu.

Republika Srpska, prema podacima koje je iznio 28. listopada ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač, nema tih problema, jer oni ne dozvoljavaju formiranje kampova.

''Od početka ove godine migranti nisu počinili više od 20 prekršajnih i krivičnih djela u Republici Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, gdje dnevno ima toliko djela'', kazao je Lukač.

Kopirati
Drag cursor here to close