Suđenje

Mektić i ostali: Procedure usporile realizaciju EU projekta

Prema Mališevim riječima, nabava je bila planirana za 2015. godinu, ali je tender poništen zbog žalbi, što je usporilo postupak.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 09. 2020. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, svjedok Državnog tužiteljstva je ispričao kako je realizacija projekta koji je financirala Europska unija (EU) prolongirana zbog dugotrajnih procedura.

Bojan Mališ je kazao da je radio kao savjetnik za nabave u Ministarstvu sigurnosti kada je realiziran projekt prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala EU, piše BIRN.

On je posvjedočio da je sačinio tehnički dio tenderske dokumentacije na osnovu zahtjeva za pokretanje javne nabave i specifikacije koju je dobio od Sektora za zaštitu i spašavanje.

Prema Mališevim riječima, nabava je bila planirana za 2015. godinu, ali je tender poništen zbog žalbi, što je usporilo postupak.

Svjedok je dodao da su nadležni organi, rješavajući žalbu, napisali da se postupak ponovi, te je procedura okončana i 2017. je potpisan ugovor sa firmom “Teh-projekt Inženjering” iz Rijeke.

On je naveo da ih je izabrana firma nakon zaključenja ugovora obavijestila da ne može ispuniti rokove iz ugovora. Također mu je poznato da su sklopljeni aneksi ugovora sa dobavljačem. Istaknuo je da je sve vrijeme nabava bila pokrivena garancijom za ponudu.

Na pitanje Obrane optuženog Dragana Mektića, Mališ je kazao da su u pitanju bila donatorska sredstva i da se svake godine produžavala realizacija projekta uz suglasnost EU.

Braniteljica Senka Nožica pitala je svjedoka šta bi bilo da su raskinuli ugovor sa firmom iz Rijeke, na što je Mališ odgovorio da bi donator vjerojatno povukao sredstva.

Dodao je da je Mektića vidio možda dva puta i da nije imao nikakvih zahtjeva ili sugestija prema njemu.

Mektića, bivšeg ministra sigurnosti, te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva za period 2015. – 2017. godine.

Golijanin je optužen kao šef ureda ministra, Agić kao pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu. Na teret su im stavljene zloupotrebe prilikom nabave vatrogasne opreme i angažiranja suradnika.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažiralo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, sa kojima je sklopljeno više ugovora za tiskanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Svjedok Mališ kazao je da se po preporuci Golijanina sastao sa Nenadom Petrovićem iz firme “Optigraf” radi uzimanja uzoraka za tiskanje rokovnika, olovaka i sličnih predmeta u vrijeme Nove godine.

On je dodao da je s tom firmom sklopljen izravni sporazum s obzirom da se radi o ugovorima male vrijednosti, odnosno do 6.000 konvertibilnih maraka (KM). Potvrdio je da je od Golijanina “čuo” i za firmu “Vizija”, te da su i sa njima sklopili jedan ili dva slična ugovora.

Na pitanje Golijaninove Obrane svjedok je odgovorio da su za te poslove bile kontaktirane i druge firme i da mu optuženi nije sugerirao da izbjegne ostale.

Mališ je objasnio da se prilikom zaključivanja direktnih sporazuma kontaktiraju firme na osnovu pretraživanja interneta, po preporuci ili na osnovu iskustava u praksi.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. listopada, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close