Potjernica

Zoran Mamić stigao u Sud BiH

SIPA lišila slobode jednu oosbu za kojim je Interpol raspisao potjernicu
Vijesti / Crna Kronika | 19. 05. 2021. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Mamić stigao je u Sud BiH.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (19.5.2021. godine) u Međugorju, lišili slobode jednu osobu po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, navodi se u priopćenju SIPA-e.

''Međunarodnu potjernicu raspisao je NCB Interpol Zagreb s ciljem lišenja slobode iizručenja navedenog lica u Republiku Hrvatsku radi izvršenja krivične presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske'', navodi se u priopćenju.



Na osnovi operativnih saznanja policijski službenici SIPA-e locirali su navedenu osobu na području Međugorja nakon čega je lišeno slobode i privedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade.

''Nakon što navedene aktivnosti budu okončane, a osoba lišena slobode bit će predana Sudu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje'', navodi se u priopćenju SIPA-e.

Standardna procedura

To je, inače, standardna procedura nakon Interpolove tjeralice. Istu je prošao i njegov brat Zdravko Mamić.

Tjeralicu na osnovu koje je uhićen raspisao je hrvatski MUP na zahtjev Županijskog suda u Zagrebu jer se Mamić nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

Sada će na sudu u BiH uslijediti procedura izručenja.

Taj sud će prije svega odlučiti hoće li Mamić vrijeme do konačne odluke o izručenju provesti u ekstradicijskom pritvoru, ili će kao i njegov brat Zdravko biti na slobodi. Zatim će se provjeriti ima li Zoran Mamić doista bosansko-hercegovačko državljanstvo, te je li osuđen za kazneno djelo koje se sankcionira i prema zakonima BiH.

Pravomoćna odluka u idućim mjesecima

Iako se na osnovu izjava iz kruga Mamićevih odvjetnika, kao i prema ranijim odlukama bosansko-hercegovačkog pravosuđa može očekivati da zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem bude odbijen, pravomoćna odluka tek će uslijediti u idućim mjesecima, piše Telegram.hr.

Odluku bi na kraju donio ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Iako SIPA u svom priopćenju nije navela inicijale, rano jutros su mediji već pisali kako je priveden Zoran Mamić donedavni trener Nogometnog kluba Dinamo Zagreb. No u tom trenutku, za naš portal iz SIPA-e je rečeno kako tek postupaju po potjernici.

Kopirati
Drag cursor here to close